Jean GOLDSCHMIT

Geboortedatum: 20 februari 1924
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 14.01.1994

De laatste vijftien jaar zijn we weer verwend met goede renners uit het groothertogdom Luxemburg. Na de gebroeders Schleck, Kim Kirchen en Benoît Joachim is Bob Jungels een jonge renner die het ver kan brengen.
In het verleden was het kleine land met tussenpozen een grote wielernatie, hoewel ze in de tijd van de landenploegen altijd het probleem hebben gehad van te weinig Tourwaardige renners. Het kleine land staat met vijf winnaars zelfs op een gedeelde zesde plaats in de ranglijst van meeste Touroverwinningen.
Zelfs drie meer dan ons land, hoewel wij als wielernatie hoger worden aangeslagen. De zege van François Faber dateert uit 1909 nog voor de Eerste Wereldoorlog, waarin deze geweldenaar vervolgens het leven liet.
Tussen de twee wereldoorlogen in won Nicolas Frantz twee keer op rij. In 1958 voegde Charly Gaul daar de vierde zege aan toe. Hij leek de laatste der Mohikanen, maar in 2010 was daar plots de papieren zege van Andy Schleck nadat Alberto Contador de zege was ontnomen na honderd keer zero en een vijfje.
Of Jungels zo ver komt is de vraag en als er in de Tour weer met landenploegen zou worden gereden, zou de Luxemburgse bondscoach nog steeds de grootste moeite hebben om een voltallige ploeg met Tourwaardige renners op de been te brengen.
Dat was kort na de Tweede Wereldoorlog wel anders, hoewel de Luxemburgers toen ook al vaak een ploeg moesten formeren met een ander klein wielerland. Zoals in 1958 toen ze noodgedwongen een combinatie aangingen met Nederland in een verhouding van vier Luxemburgers en acht Nederlanders.
De kopman was de fenomenale klimmer Charly Gaul en die bracht de gele trui in Parijs. De ploegleider was ook een Luxemburger en dat was Jean of Sjeng Goldschmit, de oud-renner die vandaag precies 24 jaar geleden overleed.
Goldschmit was een sterke ronderenner, die in 1948 de eerste Ronde van Nederland won, maar later werd teruggezet naar de tweede plaats omdat hij niet geheel reglementair had gereden. Hij was allround, kon voldoende klimmen om voor een goed klassement te gaan, fantastisch dalen en hij had ook nog een vlijmscherpe sprint in huis.
Hij reed vijf keer de Tour, won twee keer een etappe en eindigde in 1949 als achtste. De beste prestaties realiseerde hij in de Ronde van Zwitserland. In vier starts won hij zes etappes en zijn beste klassering in de eindstand was een tweede plaats in 1950. Hij won in 1948 ook de ronde van zijn land. In de Tour van 1950 droeg hij de eerste drie dagen de gele trui, nadat hij de eerste etappe (Parijs-Metz) had gewonnen.
Zijn aanstelling als ploegleider van de NeLux-ploeg in 1958 veroorzaakte in Nederland nogal wat gemor. Een jaar eerder was de befaamde Kees Pellenaars als zodanig door de KNWU ontslagen en in zijn plaats werd de Haagse juwelier Klaas Buchly benoemd.
De Luxemburgers wilden er niets van weten dat er iemand hun Charly Gaul, een van de beste renners van die tijd het moest doen met iemand die op de fiets maar weinig had gepresteerd en als ploegleider alleen maar ervaring had opgedaan bij de amateurs.
Toen Gaul dreigde niet te zullen starten als die Buchly de ploeg zou leiden, moest de KNWU van de Tourorganisatie inbinden en akkoord gaan met Sjeng Goldschmit. Buchly mocht wel mee, maar als chauffeur van de ploegleiderswagen van Goldschmit.
Een goede beslissing en zo konden ervaren Tourrenners als Gerrit Voorting en Wim van Est in de herfst van hun carrières toch nog het zoet van een eindzege smaken. Ze hebben in de jaren dat Pellenaars de scepter zwaaide nooit zoveel verdiend in de Tour als in 1958.
Mede dankzij Goldschmit die zich een uitstekende ploegleider toonde, ook al bejegende hij de Nederlanders met weinig respect en waardering, zoals Gerrit Voorting me eens vertelde. Hij, en ook Gaul, beschouwden die Hollanders als knechten. Ze stelden het dan ook helemaal niet op prijs dat Voorting een etappe won en Wim van Est en Voorting en beide enkele dagen in het geel reden.
Na de zege van Gaul heeft het kleine land lang op opvolgers moeten wachten. Toen die er eindelijk waren, waren Gaul en ook Goldschmit al overleden. Luxemburg heeft lang op de successen van toen moeten teren, maar met na ruim vijftig jaar weer een Luxemburgse zege, wordt er weer rekening met het groothertogdom gehouden.
Jean Goldschmit werd op 20 februari 1924 geboren en hij overleed ruim een maand voor zijn zeventigste verjaardag.

14-01-2018