Jean DE GRIBALDY

Geboortedatum: 18 juli 1922
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 02.01.1987

Er zijn niet veel renners geweest met een adellijke titel. Met een echte, bedoel ik. Er zijn natuurlijk baron Merckx en Sir Christopher Hoy en ik meen dat ook Reginald Harris in de adelstand is verheven vanwege zijn fietsprestaties, maar daar blijft het bij.
Van echte oude adel kan ik me alleen jonkheer Gerard Dagobert Henri Bosch van Drakestein, die in een ver verleden een bekwaam amateursprinter was. En natuurlijk de man die vandaag 87 jaar zou zijn geworden als hij niet in 1987 was verongelukt.
Jean De Gribaldy was een burggraaf uit de Savoye. Verarmde adel, want de hooggeboren Fransman moest na zijn schooltijd gewoon werken voor de kost. Dat was in de Tweede Wereldoorlog en hij voorzag in die jaren in zijn levensonderhoud door als verdienstelijk amateurwielrenner regelmatig prijs te rijden.
Toen de oorlog voorbij was en het wielerleven weer goed op gang kwam, bood sponsor Peugeot hem een contractje aan als beroepsrenner. Hij bleek geen topper, maar hij startte toch drie keer in de Tour de France met een 45ste plaats in de eindrangschikking als beste prestatie.
Een vetpot was het niet dus begon hij een fietsenwinkel. Dat liep goed en hij begon er nog één en nog één. Toen hij in die winkels ook huishoudelijke apparaten ging verkopen liep het helemaal als een trein en binnen enkele jaren had hij een hele winkelketen opgebouwd.
Hij was een betere zakenman dan een wielrenner, maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kon en de burggraaf keerde terug in de wielerwereld. Nu als ploegleider met een uitstekende neus voor talent.
Miskend en afgedankt talent, dat wel, want hij wist helaas nooit een grote sponsor voor zijn ambities te interesseren. Met kleine budgetten moest hij zien rond te komen en zo aasde hij op goede renners die bij grote ploegen geen kans kregen of aan de dijk waren gezet.
Zo behoedde hij enkele later beroemd geworden renners voor voortijdig stoppen en de bekendste waren de Portugees Joaquim Agostinho, de Ier Sean Kelly, de Fransman Michel Laurent en onze landgenoot Steven Rooks.
Ze reden voor niet meer dan een shirt en een broek, maar gemotiveerd door hun ploegbaas grepen ze de geboden kans met beide handen aan. Rooks deed dat door in 1983 in het shirt van Sem-France-Loire verrassend Luik-Bastenaken-Luik te winnen.
De eigenzinnige Noord-Hollander was door Peter Post bij Raleigh ontslagen, nadat hij had geweigerd knechtenwerk op te knappen. Hij was dan ook supergemotiveerd om die Post eens te laten zien dat hij een grote fout had gemaakt.
Rooks en de anderen hebben daarom alle reden om De Gribaldy dankbaar te zijn, maar dat soort sentimenten zijn merkwaardigerwijs in de wielerwereld niet zo gebruikelijk.
Jean De Gribaldy overleed op 2 januari 1987 op 64ste jarige leeftijd.

02-01-2018