Jean AERTS

Geboortedatum: 8 september 1907
Geboorteland: België
Overleden op: † 15.06.1992

Jean Aerts, een Belgische renner uit een ver verleden, heeft nog altijd een record op zijn naam staan. Hij deelt het met de grote Eddy Merckx en de Zwitser Hans Knecht, want die drie waren zowel wereldkampioen bij de amateurs als bij de beroepsrenners.
In 1927 was Aerts wereldkampioen bij de amateurs en acht jaar later in 1935 ook bij de profs. De man uit Brugge was in zijn tijd een hele grote. Die titel bij de amateurs heeft hij geheel aan zich zelf te danken.
De titelstrijd werd in die tijd nog verreden in een wedstrijd, waarin zowel de profs als de amateurs van start gingen. België had in 1927 geen amateur geselecteerd, omdat men geen van de Belgische liefhebbers bekwaam achtte om een rol van betekenis te spelen.
Ook in Jean Aerts hadden ze geen vertrouwen. Hij was weliswaar Belgisch kampioen, maar hij woonde in die periode in Frankrijk en reed daar bijna al zijn wedstrijden. Aerts pikte het niet en de tweevoudige kampioen van België (1926 en 1927) deed zijn beklag.
Hij kreeg te horen dat hij alsnog mocht deelnemen, maar wel voor eigen rekening. Zijn reis- en verblijfkosten moest hij zelf betalen. De eigenzinnige Aerts reisde af naar de Nürburgring in de Duitse Eifel en kwam als eerste amateur als vijfde over de streep in de door de Italiaan Alfredo Binda gewonnen wedstrijd.
Ook in 1935 ging zijn selectie niet van een leien dakje. Hij had een uitstekende Tour de France gereden, waarin hij niet alleen drie etappes won, maar ook een groot aandeel had in de eindoverwinning van Romain Maes.
Dat was echter niet goed genoeg voor een WK-selectie, maar op het laatste moment kreeg hij toch een plaatsje in de ploeg. De Belgische wielerbond zal er geen spijt van hebben gehad, want De Hoge Piet, zoals zijn bijnaam luidde, won afgetekend voor de Spanjaard Montero en zijn landgenoot Danneels.
Aerts was een elegante renner die in 1931 Parijs-Brussel won en maar liefst twaalf etappes in de Tour de France op zijn naam schreef. Hij was, zoals veel renners uit zijn tijd, van vele markten thuis, want in de wintermaanden reed hij onder andere zesdaagsen.
In de oorlogsjaren was Aerts ook nog twee keer kampioen van België achter de grote motor. In 1937 kwam hij zwaar te vallen in een koers in Mechelen en zweefde dagenlang tussen leven en dood als gevolg van een schedelbasisfractuur.
Hij overleefde het en heeft nog tot 1944 gereden. Na de oorlog was hij nog enkele jaren assistent van Sylvère Maes, de ploegleider van de Belgische Tourploeg in de jaren vijftig.
Jean Aerts overleed vandaag precies 25 jaar geleden op 84-jarige leeftijd.

15-06-2017