Jean-Pierre GENET

Geboortedatum: 24 oktober 1940
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 15.03.2005

Er zijn drie BF'ers, ofwel Bekende Fransen die Jean-Pierre Genet heten. Er is een professor in de chemie die zo heet, er is ook een bekende balletdanser/choreograaf van die naam en er is Jean-Pierre Genet uit Brest, de wielrenner.
Tussen 1964 en 1976 reed deze J.P. Genet bij de profs en dat deed hij bijzonder goed. Hij was een indrukwekkende renner, groot en sterk die zijn hele profcarrière de kleuren van Mercier verdedigde.
Hij was in die ploeg de wegkapitein, de man die de renners van de ploeg aanstuurde met een natuurlijk gezag waardoor ze ook naar hem luisterden, ondanks de taalbarrière.
Zoals de meeste Fransen sprak Jean-Pierre uitsluitend Frans en dan nog in een Bretons dialect. Zijn Nederlandse ploegmaten, zoals Gerard Vianen, moesten vaak gissen naar zijn bedoelingen.
Maar dan was er Barry Hoban, die vrolijke Brit die vloeiend Frans spreekt die de bevelen van Genet in het Engels vertaalde en dat aan de Nederlanders en de Vlamingen doorgaf.
Het werkte feilloos en Gan-Mercier was in het begin van de jaren zeventig een sterke ploeg onder leiding van Petit Louis, de bijnaam van ploegleider Louis Caput.
Jean-Pierre Genet was ook een goede renner. Geen klimmer daar was hij te fors voor gebouwd maar iemand die een lange solo aankon en een opgebouwde voorsprong kon vasthouden.
Zo won hij in 1971 een etappe na een solo van zestig kilometer en dat was een van de drie ritten die hij in de Tour de France won.
In 1968 kreeg hij ook de gele trui omgehangen, nadat hij de zeventiende etappe had gewonnen. Hij wist hem maar één dag te behouden, maar een gele trui gaat als onderdeel van wielerroem een mensenleven mee.
Het is een onderscheiding die iedere renner met trots vervuld. Gerard Vianen vertelde me eens dat Genet een goede renner was, maar ook een prettige en sociaalvoelende collega en iemand die altijd heel duidelijk aanwezig was.
Jean-Pierre Genet overleed op 15 maart 2005 op de leeftijd van 64 jaar.

24-10-2018