Jean-Claude LEBAUBE

Geboortedatum: 22 juli 1937
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 02.05.1977

Jean-Claude Lebaube was in de zestiger jaren een van de beste Franse wielrenners. De Normandiër nam zeven keer aan de Tour de France deel en van de vijf keer dat hij de ronde uitreed, eindigde hij twee keer bij de eerste tien. In 1963 was hij vierde en in 1965 vijfde. Ook was hij eens twaalfde in de Vuelta.
Hij was een echte ronderenner die goed kon klimmen en een sterke tijdrit in de benen had. Mijn persoonlijke herinnering aan dit kleine kalende mannetje komt uit een documentaire film die de cineast François Reichenbach in de jaren zestig maakte over het fenomeen Tour de France.
Daarin komt Lebaube voor als een soort running gag. Liggend op de massagetafel neemt de soigneur zijn indrukwekkende kuiten onder handen. Hij laat die lichaamsdelen glimmend van de olie door zijn handen glijden als was het ‘t door en door geknede deeg van een bakker.
De muziek die de regisseur er onder heeft gezet, had een hoog ritmisch gehalte. Hoewel hij altijd wel in de top van het klassement te vinden was, heeft hij geen blijvende indruk op de geschiedschrijvers gemaakt, want er is maar bitter weinig over zijn prestaties te vinden.
De renner uit Renneville in Normandië heeft in zijn profloopbaan nog geen tien zeges geboekt. Hij was ooit winnaar van de Ronde van Marokko en hij heeft samen met onze landgenoot Bas Maliepaard de Trofeo Baracchi op zijn naam staan.
Dat was in 1961, maar u zult die namen tevergeefs zoeken in de erelijst van deze koppeltijdrit. Ze waren toen nog geen profs, maar onafhankelijken een categorie tussen de amateurs en de profs in. De Trofeo Baracchi kende in die tijd namelijk ook een versie voor les independants.
Tijdens die lange rit heeft Basje Maliepaard uit het Brabantse Willemstad dus een riant uitzicht gehad op de formidabele kuiten van Jean-Claude, de renner die door het leven ging met de bijnaam Firmin, zonder dat iemand wist waar hij dat aan te danken had.
Na zijn carrière werd Lebaube vertegenwoordiger en reisde hij in zijn rayon slijterijen en restaurants af om er zijn wijnen te verkopen. Tot hij vandaag vandaag precies 41 jaar geleden overleed als gevolg van een hartaanval.
Jean-Claude Lebaube werd slechts 39 jaar.

02-05-2018