Jasper STUYVEN

Geboortedatum: 17 april 1992
Geboorteland: België

Jasper Stuyven, die vandaag zijn 26ste verjaardag viert, is een van de pijlers van het Belgische wielrennen. We hoorden voor het eerst van de renner uit Leuven toen hij in 2009 in Moskou wereldkampioen werd bij de junioren.
Bij de beloften behoorde hij tot de top van zijn land en als lid van een Amerikaanse ploeg kreeg hij een degelijke voorbereiding op de profstatus, omdat zijn ploeg regelmatig deelnam aan open wedstrijden waarin hij zich al met de profs kon meten.
In 2014 werd hij beroepsrenner bij Trek Factory Racing, de voorloper van Trek Segafredo. Hij kon gelijk starten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Niet voor eigen kans, want in een ploeg met Cancellara als kopman werd natuurlijk de kaart van der Fabian getrokken.
Jasper was jong en kon wachten en leerde van iedere koers. Hij is een echte allrounder met veel inhoud. Hij is niet alleen goed in de klassiekers, maar kan ook een grote ronde aan en met zijn niet onaardige sprintcapaciteiten is hij altijd gevaarlijk.
In zijn vierde profjaar kan hij al een aardige erelijst laten zien. Hij was al eens zevende in Vlaanderen, vierde en vijfde in Roubaix, vijfde en zesde in Harelbeke, negende in Gent-Wevelgem, tiende in Milaan-San Remo en hij won in 2016 Kuurne-Brussel-Kuurne. Na een indrukwekkende solo van zeventien kilometer.
Hij heeft inmiddels al aan de start gestaan van vier grote ronden en reed zowel de Giro als de Tour en de Vuelta een keer uit. In de Spaanse ronde won hij in 2015 een etappe. Ook won hij vorig jaar een rit in de BinckBank Tour door Nederland en België.
Over het kopmanschap binnen de ploeg mag hij met recht dromen, want hij was al menigmaal beschermde renner in een ploeg waar John Degenkolb de man is voor de klassiekers en waar Bauke Mollema, na het afscheid van Alberto Contador weer de enige kopman is.
Hij heeft dit jaar nog niets gewonnen, maar Jasper Stuyven komt eraan, dat lijkt welhaast zeker.

17-04-2018