Jan VERVEER

Geboortedatum: 11 oktober 1913
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 14.10.1984

Over de wielercarrière van de Rotterdammer Jan Verveer is niet veel bekend. Als ik naar zijn erelijst kijk, dan staan er aardige resultaten op, zoals de Grote Prijs Floreffe in Wallonië en de Grand Prix Suze in Lille.
Verder vele ereplaatsen en het valt op dat hij veel in België heeft gekoerst. Ik denk dat hij daar ook woonde, gezien zijn latere activiteiten en het feit dat hij in Mechelen is overleden.
Jan Verveer was beroepsrenner van 1935 tot en met 1943 en uiteraard ook in Nederland actief. Zijn meest opzienbarende prestatie binnen onze landsgrenzen was zijn tweede plaats in 1937 in het Nederlands kampioenschap op de weg achter de vermaarde John Braspennincx, koning der kermiskoersers en keizer der smokkelaars.
Nummer drie was ook al zo’n onbekende, want wie weet nog wie de Hagenaar Fred Mostert was? Jan Verveer moest het hoofdzakelijk van het buitenland hebben en dat verklaart wellicht waarom hij twee jaar voor een Belgische en twee jaar voor een Franse sponsor heeft gereden.
Die Franse werkgever was de fietsenfabriek Helyett, in de jaren vijftig de materiaalsponsor van onder andere Jacques Anquetil. Jan was de negen jaar oudere broer van Thijs Verveer die eveneens beroepsrenner is geweest.
Thijs Verveer was in de jaren zestig korte tijd ploegleider van Trio Bubble Gum, een amateurploeg die geheel uit Rotterdammers bestond met het grote talent Evert Dolman als kopman.
Een van de renners was Berry Verveer, de zoon van Thijs. Berry is later in het soigneursvak terechtgekomen, wellicht in navolging van Gerrit Visser, de Rotterdamse soigneur die nauwe banden onderhield met de familie Verveer.
De eigenaar van Trio Bubble Gum was Wim Verveer, een andere broer van Jan. De ploeg heeft in de jaren zestig met redelijk succes in het amateurpeloton meegedraaid met renners als de reeds genoemde Dolman en Berry Verveer ook André van Middelkoop, Frank Ouwerkerk en Bouwen Minekus.
Op foto 2 zien we kauwgumfabrikant Wim Verveer geheel links en zijn broer, ploegleider Thijs Verveer geheel rechts. De vandaag 105 jaar geleden Jan Verveer had niets met de ploeg van zijn broers te doen, na zijn wielercarrière had hij in de omgeving van Mechelen een bandenbedrijf.
Behalve autobanden bracht hij ook tubes op de markt met de veelbelovende naam Pneus Eternaux, ofwel eeuwige banden. Jan Verveer was zelf niet eeuwig, want hij overleed drie dagen voor zijn 71ste verjaardag op 14 oktober 1984 in Mechelen.

11-10-2018