Jan SVORADA

Geboortedatum: 28 augustus 1968
Geboorteland: Tsjechië

Tot er renners als Zdeněk Štybar en Roman Kreuziger aan het wielerfirmament verschenen was Ján Svorada met voorsprong de bekendste Tsjechische wegwielrenner. In aanmerking genomen dat de carrière van de fenomenale jachtrijder Jiri Daler te ver achter ons ligt om jonge generaties te overtuigen.
Svorada fietste in de jaren rond de laatste eeuwwisseling en doorliep de weg die zoveel renners uit het voormalige Oostblok gingen. Hij werd ontdekt door westerse scouts en hij werd in 1991 ingelijfd bij Lampre.
Dat was een Italiaanse sponsor die heel lang in de wielersport actief is geweest. Svorada is in het geheugen blijven hangen als een snelle finisher, maar hij was zeker geen klassieke sprinter uit de categorie van Cipollini en Petacchi.
Hij was meer een rittenkaper, zoals Freire en Karstens dat waren. Alert op het vinkentouw en adequaat reagerend op de kansjes die zich in een massaprint altijd voordoen. Zo won hij elf etappes in de drie grote ronden.
Drie in de Tour, vijf in de Giro en drie in de Vuelta. Ook won hij vele ritten in kleinere etappekoersen. Maar rittenkapers kunnen vaak meer en winnen ook nog wel eens een wedstrijd waar men niet direct een sprinter verwacht.
Zo staan op de palmares van Svorada overwinningen in de Midi Libre en de Ster van Bessèges. Hij is er eind 2005 mee gestopt en hij liet aanvankelijk een grote leegte achter.
Toen Kreuziger en Štybar voor Tsjechië het stokje van Svorada overnamen als renners waar in het huidige peloton rekening mee moet worden gehouden, waren het toch weer enkelingen, want in de breedte is het geen land van grote wielerbetekenis.
Toen Tsjechië in het communistische tijdperk nog een natie vormde met buurland Slowakije was het wel een wielernatie van formaat. Ieder jaar bij het WK en eens in de vier jaar bij de Olympische Spelen werden vooral op de baan, maar ook in het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit door de toenmalige staatsamateurs vele successen geboekt.
Ján Svorada en de wielerliefhebbers in zijn vaderland zullen het wellicht betreuren dat het na de val van het IJzeren Gordijn tot een scheiding kwam, want Slowakije bracht een van de grootste wielrenners voort in het huidige peloton.
Niet alleen Tsjechië, maar misschien wel elk land zal jaloers zijn dat de wieg van Peter Sagan in het Slowaakse Žilina stond en niet in Lutjebroek om maar eens een willekeurige plaats in ons land te noemen. Want de spraakmakende drievoudige wereldkampioen is er een van de zeldzame buitencategorie.
Ján Svorada viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

28-08-2018