Jan ROL

Geboortedatum: 28 april 1933
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 05.04.2012

In de jaren vijftig en zestig was Jan Rol uit Alkmaar een van de beste amateurrenners van ons land en zowel nationaal als internationaal een gevreesde tegenstander.

Hij had veel inhoud en naarmate de koers zwaarder werd, ging hij beter presteren. Die eigenschap leverde hem een reeks mooie overwinningen op, onder andere in zware amateurklassiekers als Amsterdam-Arnhem v.v. en de Ronde van het IJsselmeer.

In 1956 won hij de Ronde van Noord-Holland na een jaar eerder als derde te zijn geëindigd en in 1960 schreef hij de eerste editie van de Ster van Zwolle op zijn naam. Het jaar 1956 moest zijn topjaar worden.

Gehard in de Ronde van Tunesië stond hij klaar om af te reizen naar de de Olympische Spelen in Melbourne, maar vanwege de Russische inval in Hongarije besloot Nederland de Spelen te boycotten.

Zo liep Jan Rol de kans mis mee te doen om de Olympische medailles, waar hij gezien zijn kwaliteiten zeker kans op had gemaakt. Hij reageerde op z’n Jan Rol’s toen hij het nieuws per telegram ontving enkele dagen voor de lange reis.

Hij ging in zijn ouderlijk huis naar zijn kamer en trok het daar hangende Olympische kostuum aan. Daarmee ging hij naar de keuken waar zijn moeder bezig was de was uit te spoelen in een teil water. Hij pakte een paar pollepels ging in de teil zitten en riep: “Als ik niet gewoon naar Melbourne mag, dan roei ik er wel naar toe!”

Hij was in 2006 nog boos toen ik hem over die ervaring kwam interviewen. Het oranjeshirt dat hij geweigerd had aan de KNWU terug te geven, had hij nog.
In datzelfde Olympische jaar 1956 had hij nog een keer pech. Dat was bij het WK in Kopenhagen. De wedstrijd bij de amateurs eindigde in een massasprint en Jan lag in kansrijk positie voor de overwinning toen hij door de Italiaan Romagnoli aan zijn broek werd getrokken.

Hij was kansloos en eindigde als tiende. Het feit dat zijn ploeggenoot de Amsterdammer Frans Mahn de sprint won, was maar een gedeeltelijke pleister op de wonde.

Na zijn actieve wielerloopbaan was Jan Rol, eigenaar van een tegelzettersbedrijf, jarenlang actief als jurylid van de KNWU en bestuurslid van zijn vereniging Alcmaria Victrix.

Hij overleed vandaag precies vijf jaar geleden op 78-jarige leeftijd.