Jan PLANTAZ

Geboortedatum: 9 december 1930
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 10.02.1974

In 1954 eindigde de Ronde van Nederland in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het was een tijdrit van Utrecht naar Amsterdam en er was een forse premie beschikbaar gesteld voor de renner die de laatste volle ronde op de stadionbaan het snelste zou afleggen.
Iedereen deed een poging, want de premie was aantrekkelijk en het bestaan van beroepsrenner was in die tijd geen vetpot. De meeste renners persten er een laatste sprintje uit aan de onderkant van de baanrand om daarna van de speaker te vernemen dat hun tijd geen kans maakte.
De Eindhovenaar Jan Plantaz liet zien hoe een echte pistier zoiets aanpakt. Voor het ingaan van die laatste ronden stuurde hij in de laatste bocht naar boven tot bij de balustrade en liet zich bij het uitkomen ervan als een steen naar beneden vallen.
Met een snelheid van zeker zestig kilometer per uur jakkerde hij het rondje van vijfhonderd meter af. Hij hield die snelheid tot het einde vast en passeerde de streep met verreweg de beste tijd. Niemand kwam er meer aan.
Plantaz was inderdaad meer pistier dan wegrenner en hij heeft menige zesdaagse gereden. Meestal met de rappe Limburger Piet Haan als maat, maar ook een keer als winnaar met het Amsterdamse duo Gerrit Schulte en Peter Post.
Dat was in 1960 in Antwerpen waar altijd met trio’s werd gereden in plaats van met koppels werd gereden. Veel kansen heeft Jan Plantaz nadien niet gekregen in het wereldje dat door oude knarren werd beheerst.
Bijna veertigers zaten niet op vers bloed te wachten en met soms schandalige combines van de gevestigde koppels is menige carrière in de knop gebroken. Ook die van het geweldige koppel Haan-Plantaz.
In 1963 stopte de Eindhovenaar met de actieve wielersport om in de bromfietshandel te stappen. Het fietsen kon hij echter niet laten en hij werkte nog jarenlang fietsend aan zijn conditie.
Vandaag precies 44 jaar geleden deed hij mee aan een veteranenwedstrijd op de betonbanen van PIROC (Pantser Infanterie Rij Opleidingscentrum) binnen de legerplaats Oirschot en hij kreeg er een hartstilstand.
Pas veertig minuten na de oproep arriveerde de ambulance, waardoor Jan Plantaz direct kansloos was voor het winnen van zijn laatste rondje. Hij werd 44 jaar.

10-02-2018