Jan PIJNENBURG

Geboortedatum: 15 februari 1906
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 02.12.1979

Een Brusselse fan postte in 1936 eens een briefkaart aan zijn idool in Nederland. Hij adresseerde de kaart als volgt: Mr. Pijnenburg, coureur – Tilburg Holland. Twee dagen later lag het epistel bij Jan Pijnenburg in de brievenbus.
De man was in de jaren dertig van de vorige eeuw populairder dan het koningshuis, Louis Davids, Willem Mengelberg, Max Euwe en Pietje Bell bij elkaar. Hij was dan ook een fenomeen die in tal van baanwedstrijden aan de start stond.
Mijn vader, een groot liefhebber van de baansport, kon er prachtig over vertellen. Het koppel Pijnenburg-Wals won in 1934 de Zesdaagse van Amsterdam in het oude RAI-gebouw in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat.
De Kanonbal en de Slingerplant hadden het publiek er doorlopend op de banken gekregen in een wervelende show. De toejuichingen waren tot in de verre omtrek te horen.
Pijnenburg won in zijn loopbaan zeventien zesdaagsen. Dat lijkt niet veel in vergelijking tot de aantallen die René Pijnen en Peter Post bij elkaar fietsten.
Het was echter een andere tijd, want er waren in de jaren dertig nog niet zo veel zesdaagsen. Pijnenburg reed er vijftig. Behalve die zeventien zeges werd hij twaalf keer tweede en vijf keer derde.
In 2004 verscheen het boek De Kanonbal. Het is geen biografie maar een aantal impressies met Pijnenburg als middelpunt over het Tilburgse fenomeen die ook wel de Koning der Zesdaagsen werd genoemd.
Een kostelijk boek waarin je een goede indruk krijgt van een groot sportman en een aimabel mens. Na zijn wielertijd exploiteerde hij een café in het centrum van zijn geboortestad.
Hij was daar het middelpunt van het uitgaansleven in de jaren na de Tweede Wereldoorlog toen de mensen nog wel eens naar de schouwburg gingen of een bioscoopje pikten.
Om dan na afloop nog even wat te gaan drinken in Café Pijnenburg, waar de waard overeenkomstig zijn bijnaam kogelrond was geworden. In 1950 stond hij zijn vriend Piet van Ierlant bij toen deze zakenman en politicus tot ploegleider werd benoemd van de Nederlandse Tourploeg.
In die hoedanigheid legde hij niet zo veel eer in, want de zes Nederlanders hadden al gauw ruzie met het duo. Er reed maar één landgenoot die Tour uit. Als lid van de Parijse ploeg, want nadat er vier van de zes de trein naar huis hadden genomen, werden ook de ploegleider, chauffeur Pijnenburg, de soigneur en de mekanieker naar huis gestuurd.
De twee overgeblevenen, de Rotterdammer Wim de Ruiter en de Bosschenaar Frans Vos, mochten door in de Parijse ploeg. Vos viel kort daarop ook uit en De Ruiter haalde Parijs.

02-12-2016