Jan LUST

Geboortedatum: 30 oktober 1920
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 01.03.1975

Als deze renner serieus was geweest dan zou zijn naam wellicht nog steeds - in gouden letters geschreven - in de Nederlandse wielerannalen staan. Dat wisten de kenners van toen zeker.
Hij was slechts zes jaar actief als coureur en doorliep in die periode de rangen van amateur, onafhankelijke en beroepsrenner.
Het waren niet de beste jaren om in de wielersport te slagen, want in 1942 was Nederland bezet en in 1948 was schraalhans keukenmeester in ons bevrijde land. Er was dan ook geen moer te verdienen.
Jan had longen als van een paard en hij was sterk als een os en als hij zijn dag had kon niemand zijn wiel houden. Dan stond er geen maat op de Oostzaner.
Hij werd in 1943 als onafhankelijke tweede in het Nederlands kampioenschap achter de Rotterdammer Wim de Ruyter, maar voor zijn streekgenoot Bouk Schellingerhoudt.
Die hebben het aanzienlijk verder geschopt in de wielersport, want Jan Lust hield het verder bij wat ereplaatsen. Zijn makke was zijn levenswijze waarin zijn achternaam een grote rol speelde.
Bier was zijn lust en zijn leven en het verhaal ging in de Zaan dat Jan op bier reed, zoals een auto op benzine. Bij de start van een koers zaten op zijn stuur twee aluminium drinkbussen, net als bij alle andere coureurs.
Die hadden er echter water in zitten en soms koude thee of zwarte koffie. De bidons van Jan waren echter tot de rand gevuld met pils. Hij vloog er op, dacht hij zelf.
Hij had echter niet in de gaten dat, naarmate de bidons leger werden, steeds meer renners hem links en rechts voorbijvlogen.
Voor een type als Jan Lust was er uiteindelijk maar één oplossing: kastelein worden. Samen met zijn schoonvader begon hij een kroeg aan de Zuiddijk in Zaandam en daar stond hij jarenlang achter de tap.
Jan was een beleefde man en schonk eerst netjes de klanten in als het vingertje gezwaaid had en zichzelf als laatste. Hij had zijn glas wel als eerste leeg, want Jan lustte ze wel.
Hij was volmaakt gelukkig met zijn rol en de rolverdeling tot een ernstige ziekte in de gedaante van Magere Hein er voortijdig een eind aan maakte. Jan Lust overleed op 1 maart 1975. Hij werd slechts 55 jaar.

30-10-2017