Jan LAMBRICHS

Geboortedatum: 21 juni 1915
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 28.01.1990

Ik was afgelopen maandagavond, samen met onze huisdichter Nol van ´t Wiel, in Valkenburg aan den Geul, om er een boekpresentatie bij te wonen. Limburg en de Tour heet het en het is geschreven door Wiel Verheesen, gepensioneerd wielersportjournalist en levensgenieter.
Ik had er een ontmoeting met Riet Handels-Lambrichs, daar prominent aanwezig om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Namens haar vader Jan Lambrichs, die vandaag 102 jaar oud zou zijn geworden als hij niet in 1990 overleden was.
Lambrichs was samen met de Maastrichtenaar Huub Sijen de eerste Limburger die namens ons land in de Tour de France heeft gereden. Hij was een begenadigd klimmer en tijdrijder en eindigde in zijn debuutjaar gelijk als achtste in het eindklassement.
De Tweede Wereldoorlog voorkwam dat hij kon uitgroeien tot een van de beste Nederlandse renners in de wielerhistorie, hoewel hij na de oorlog nog wel de eerste Nederlander is geweest die in een grote ronde op het podium heeft gestaan. Derde in de Vuelta van 1946.
Later op de avond had ik nog een leuk gesprek met Riet, haar man Wim en haar neef Cees Boelhouwers, in de jaren vijftig een sterke amateurrenner. Het ging al gauw over een afschuwelijke blunder die ik in 2005 heb gemaakt.
Ik bracht dat jaar met mijn kleinzoon van twaalf een bezoek aan wijlen het sportmuseum in Lelystad. Dat heeft niet lang bestaan, want het ging al na korte tijd aan faillissement ten onder.
Ik had me er op verheugd, maar het viel bitter tegen. Wat de wielersport betrof stond er een oude fiets van De Karst, hing er een medaille van Arie van Vliet en nog wat prullaria om het grootse verleden van ons land in de wielersport gestalte te geven.
Ik was al weer op weg naar de uitgang toen ik een oude racefiets zag liggen met daarbij wat ouderwetse wielerkleding en wat sportprijzen. Beschikbaar gesteld door de familie Lambrichs vermeldde een bordje.
Het lag erbij alsof het door iemand die er af wilde op een maandagmorgen aan de stoeprand was gezet. Neergepleurd, zou onze premier zeggen. Ik vond het respectloos, want ik kende de wapenfeiten van Jan Lambrichs.
Nog niet doordrongen van het feit dat een tekst op internet geplaatst soms ver kan reiken, haalde ik op mijn weblog behoorlijk uit naar de mij onbekende familie, die in mijn veronderstelling van die ouwe trope van pa af had gewild en bij het museum gedropt.
Dat is mij daar in Bunde en omgeving behoorlijk kwalijk genomen en daar heb ik maandagavond twaalf jaar na dato nederig mijn verontschuldigingen voor aangeboden. Gelukkig zijn ze met een gulle lach aanvaard.
Jan Lambrichs (op de foto rechts naast collega Jan Gommers) werd vandaag precies 102 jaar geleden in Maastricht geboren en overleed op 28 januari 1990 op 74-jarige leeftijd.

21-06-2017