Jan JANSEN

Geboortedatum: 26 februari 1945
Geboorteland: Nederland

Tussen 1965 en 1971 was de Amsterdammer Jan Jansen negen keer kampioen van Nederland. Vier keer bij de amateursprinters op de baan en vijf maal op de tandem.
Twee keer met Wim Koopman, twee keer met Peter van Doorn en de vijfde keer met Leijn Loevesijn. Internationaal was hij veel minder succesvol.
Bij de wereldkampioenschappen haalde hij nooit een titel en ook het erepodium mocht hij nimmer betreden, al is hij er op de tandem met Van Doorn in 1970 een keer dicht bij geweest.
Met een vierde plaats stonden ze net naast het ereschavot. Het grootste internationale succes dat hij behaald heeft was bij de Olympische Spelen van 1968 in Mexico.
Op de tandem samen met Leijn Loevesijn werd hij daar tweede achter het destijds onklopbare Franse duo Trentin en Morelon. Met een zilveren medaille kwam het tweetal in Nederland terug.
In tegenstelling tot zijn broer Harry is Jan Jansen nooit beroepsrenner geworden. Hij was slechts een van de vele sprinters die na het internationaal vermaarde duo Derksen en Van Vliet om de vacante troon streed.
Alleen Loevesijn is er uiteindelijk in geslaagd om daar enigszins bij in de buurt te komen door in 1971 wereldkampioen bij de profsprinters te worden.
Daarna was het jaren wachten zonder enig succes in het elitenummer van de wielersport. Het was Theo Bos die Nederland in die discipline pas in de 21ste eeuw weer op de kaart zette.
Pas toen hij vijf wereldtitels bij elkaar had begon Bos aan een carrière als wegrenner. Daar is Jan Jansen nooit aan begonnen, want er was in zijn tijd al iemand met die naam.
Zo is hij de geschiedenis ingegaan met de aanduiding Jansen met één ‘s’ om hem te onderscheiden van onze eerste Tourwinnaar. De enige overeenkomst is dat ze allebei brildrager zijn. Jan Jansen is na zijn wielerloopbaan tandtechnieker geworden.
Hij viert vandaag zijn 72ste verjaardag.

26-02-2017