Jan GOMMERS

Geboortedatum: 1 maart 1916
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 27.07.2002

Het is al weer zes jaar geleden dat ik aan het schrijven van een trilogie begon over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Ik dacht er zo´n anderhalf jaar voor nodig te hebben om mini/bio´s te schrijven over alle Nederlandse Tourrenners vanaf 1936 tot en met toen 2012. Het is vijfenhalf jaar geworden en hoewel er ook een aantal andere redenen waren waarom het een soort Noord/Zuidlijn is geworden, stuitte ik ook op een aantal renners waar ik nauwelijks iets van wist en geen idee had hoe ik ze op moest sporen.
Zo iemand was bijvoorbeeld Jan Gommers geboren in Rotterdam op 1 maart 1916. De man was in 1939 deelnemer aan de Ronde van Frankrijk maar was al in de zesde etappe uit de strijd genomen wegens tijdoverschrijding.
Ik had geen idee bij wie ik te biecht moest gaan om meer over Jan Gommers te weten te komen en volgde toen de enige methode die overbleef: alle Gommersen in het telefoonboek van Rotterdam bellen. Een vaak efficiënte, maar ook tijdrovende werkwijze.
Het waren er een stuk of twintig en bij geen van die mensen ging ook maar het geringste belletje rinkelen. Tot ik een tandarts Gommers aan de lijn kreeg, die ook geen wielrenner kende die Jan Gommers heette, maar liet weten dat ik maar eens in het Brabantse Dongen moest gaan zoeken.
Daar woonden ook een heleboel Gommersen en dus weer de telefoon gepakt. Ook hier zonder resultaat. Gelukkig dacht ook hier iemand met me mee en zei dat ik het best eens met ene Jan Hessels moest bellen, want die man wist alles over geschiedenis van Dongen.
Jan Hessels bleek een bijzonder aardige en bereidwillige man die me tot mijn vreugde vertelde van het bestaan van oud-wielrenner Jan Gommers te weten en dat in zijn immense archief over zijn geboorte- en woonplaats zou gaan zoeken. Hij vroeg mijn adres en enkele dagen daarna ontving ik een handgeschreven briefje en een stapeltje fotokopieën met verslagen van wielerwedstrijden in Dongen waar Jan Gommers bij was geweest. Dongen beschikte voor de oorlog over een wielerbaan en daar Jan Gommers vaak gereden.
Ik belde hem om te bedanken en toen vertelde hij dat een jongere broer van Jan Gommers ook wielrenner was geweest en hij via-via kinderen van die man kende en die avond naar ze toe zou fietsen om informatie over Jan Gommers te vragen.
Nog diezelfde avond belde hij enthousiast terug met een telefoonnummer van een zoon van Jan Gommers die in Hardinxveld-Giessendam woonde. Ik belde direct en John Gommers bleek alles van de wielercarrière van zijn vader te weten. Een paar dagen later had hij alles gekopieerd en plofte er een vuistdikke envelop op mijn deurmat.
Ik kon het levensverhaal van Jan Gommers schrijven en bij de presentatie van het eerste deel zijn zoon de hand schudden. Zijn vader was op weg en baan een goede wielrenner geweest, die in de late jaren dertig in dienst reed voor een Franse rijwielfabriek France Sport, waar ook de gebroeders Van Schendel (de eerste Nederlandse Tourrenners) voor reden en Piet van Nek uit Nieuwendam, een dorp dat al voor de oorlog door Amsterdam is geannexeerd.
De oorlog onderbrak de wielerloopbaan van Jan Gommers en hij heeft van alles gedaan om ongeschonden de oorlog door te komen. Daarna is hij teruggegaan naar zijn geboortestad Rotterdam waar hij werk vond in de haven als arbeider in het stukgoed.
Zwaar werk in stoffige scheepsruimen, balen sjouwen met van alles erin. Zoals asbest, nu bekend als een kankerverwekkende stof en een sluipmoordenaar, maar toen niet aan te slepen om woningen brandveilig te maken. Het spul heeft vele slachtoffers gemaakt en ook Jan Gommers werd het tientallen jaren later fataal.
Jan Gommers overleed vandaag precies zestien jaar geleden op 86-jarige leeftijd. "Hij was een goede vader en een lieve man", zei John.

27-07-2018