Jan BOLS

Geboortedatum: 27 augustus 1944
Geboorteland: Nederland

Tot ver in de vorige eeuw was de naam Bols een begrip in Nederland en dat behoefde geen nadere uitleg. Lucas Bols, sinds 1575 is een eeuwenoude distilleerderij waar jenevers en likeuren volgens oude Hollandsche recepten werden bereid met export naar bijna ieder land op dit ondermaanse.
Met Bols zijn de generaties opgegroeid die hun vader zaterdags uit de kroeg moesten halen voor hij zijn net uitbetaalde weekloon in de producten van oude Lucas wilde omzetten. Bouwondernemers maakten een dealtje met de kasteleins door de loonzakjes na afloop van de werkweek in de kroeg uit te delen.
De slagzin die in de jaren zestig van de schaatstribunes afwapperde met de tekst: VERKERK SCHENK(T) BOLS begreep dan ook iedereen, maar moet tegenwoordig waarschijnlijk uitgelegd worden. Verkerk sloeg op Keessie, de populaire zoon van Pleun, kastelein te Puttershoek en een groot schaatskampioen; zijn maatje Ard leende zijn achternaam als werkwoord aan de slagzin en dat zal iedereen begrijpen en Bols – wist toen iedereen – sloeg niet op Lucas maar op Jan.
Jan Bols uit Hoogeveen, die Dritte im Bunde die gezamenlijk de Europese schaatspistes onveilig maakten en die verrekte Noren en Russen een poepie lieten ruiken. Die Jan Bols die vandaag zijn 74ste verjaardag viert was wel de minste schaatser, maar verreweg de beste wielrenner van het drietal.
Hij is beroemd geworden door een verkeerde wissel, waardoor hij een Europese titel verspeelde én als de sportman die maar niet kon kiezen. Hij schaatste graag en hij fietste zo mogelijk nog grager. Het beet elkaar lang niet, want het een deed je ’s winters en het ander in de zomer.
Maar naarmate de sport professioneler werd ging het een het ander steeds meer in de weg zitten. De generatie van Jan Bols maakte het nog net mee dat ze in maart voor het laatst de schaatsen uittrokken om in mei al weer te worden opgeroepen voor de eerste droogtrainingen.
Dan kun je nog wel een criteriumpje rijden, maar meer ook niet. Maar Jan wilde én voor de Europese- en de wereldtitel schaatsen gaan en op de fiets klassiekers winnen en de overwinning in zijn favoriete koers Olympia’s Tour betwisten.
Dat ging op den duur wringen. Toch bleef hij beide sporten tot het eind van zijn carrière trouw en zal er dus altijd de vraag blijven, wat zou de jarige van vandaag bereikt hebben als hij toen had durven kiezen en óf de schaatsen óf de fiets had afgezworen.
Een interessante vraag waar iedere sportliefhebber een mening over zal hebben, behalve Jan Bols. Die is nog steeds hartstikke blij met zijn sportverleden op twee sporen dat hem zoveel moois heeft gebracht en plezier heeft bezorgd.
Zoals een mooie sportartikelenwinkel in de Hoofdstraat in Hoogeveen, want in zaken gaan is een stuk makkelijker als je een beroemde naam op de gevel kunt spijkeren. Hij zal het waarschijnlijk nu wat rustiger aan doen en wellicht staat er nu een kind van hem achter de toonbank.
En als het ooit roemruchte drietal nog eens bij elkaar komt dan schenkt Jan Bols Kees Verkerk wellicht een borreltje in. Van Lucas? Nee, want Kees drinkt als Noorse Nederlander het liefst Akvavit, Noors voor pikketannisie. En die gaat er altijd in.

27-08-2018