Jakob PIIL STORM

Geboortedatum: 9 maart 1973
Geboorteland: Denemarken

Er zijn heel wat grappen gemaakt over zijn naam en de portée ervan zal hem wel zijn uitgelegd, zeker toen hij in de Tour van 2003 een etappe won, nadat hij in de sprint de Italiaan Sacchi had verslagen. Piel en Zakkie, dat was lachen geblazen in de Nederlandse en Vlaamse commentaarhokjes aan de finish van de tiende etappe.
Een jaar eerder had Jakob ook al, zij het onbedoeld en zéér pijnlijk, de aandacht op zijn edele delen gevestigd toen hij in de achttiende etappe van de Tour de France van Cluses naar Bourg-en-Bresse voor de overwinning ging.
Tien man gingen er die dag vandoor met daarbij de Nederlanders Léon van Bon en Erik Dekker. Het laatste deel van de rit was behoorlijk geaccidenteerd en daar konden de twee landgenoten het verschil niet maken.
De renner uit het Deense Virum wel, want in de laatste kilometers volgde een spervuur aan demarrages en alleen die van hem met de Noor Hushovd en de Fransman Mengin hield stand.
Hij wist natuurlijk dat hij tegen de Noor kansloos was en daarom probeerde hij zijn twee medevluchters in de laatste kilometer te verrassen. Uit laatste positie zette hij staand op de pedalen fors aan en het carbon kraakte.
Door de kracht schoot zijn voet echter uit het klikpedaal, waardoor hij zijn steun verloor en met zijn huwelijksgereedschap vol op de bovenbuis klapte.
De ballen caramboleerden, zijn mond vloekte en iedere ervaringsdeskundige in de huiskamer leed met hem mee. Arme Jakob.
Hij heeft er geen blijvend letsel aan overgehouden, want datzelfde jaar won hij in oktober de klassieker Parijs-Tours, zijn mooiste triomf.
Eind 2007 stopte hij met wielrennen. Hij is in de wielersport gebleven, want hij werkt voor de Deense afdeling van Eurosport, waarvoor hij commentaar geeft bij de grote wielerwedstrijden.
Als hij vanavond in huiselijke kring zijn verjaardag viert, zal hem wellicht na een paar glaasjes worden gevraagd nog eens te vertellen hoe pijn het toen deed.
En wat zullen ze weer lachen, want lijden wordt niet altijd als lijden gezien. Vooral door de dames.

09-03-2016