Jacques GODDET

Geboortedatum: 21 juni 1905
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 15.12.2000

Eigenlijk had Jacques Goddet een Engelsman moeten zijn. Zo eentje met een ‘stiff upper lip’. Hij verschijning en zijn uitmonstering maakten hem geknipt om als half verknipte edelman te figureren in de boeken van P.G. Wodehouse Die Britse uitstraling heeft hij ongetwijfeld opgedaan in de jaren dat hij als jongeling in Oxford studeerde. Daar wemelde het van dit soort types en ik vermoed dat je alleen op de toenmalige ‘universiteit voor ons soort mensen’ werd geaccepteerd als je er zo uitzag en sprak.
Maar Goddet was een Fransman en zoon van een krantendirecteur. Victor Goddet was ooit de financiële man aan het hoofd van het dagblad L’Auto, de krant die in het begin van de twintigste eeuw begon met het organiseren van de Tour de France.
Zijn mededirecteur en hoofdredacteur Henri Desgrange was natuurlijk dé man, maar Goddet zorgde ervoor dat de centjes verantwoord werden uitgegeven. Er moest in die beginjaren wel altijd geld bij, maar Goddet senior zorgde er steeds weer voor dat de Tour bleef bestaan ook al was het vaak op de nipper.
Toen zijn zoon Jacques na zijn studie in Oxford in 1924 als journalist in dienst bij de krant van zijn vader trad, werd hij belast met het verslaan van de grote sportevenementen in de wereld en zo was hij als verslaggever aanwezig bij de Olympische Spelen van Parijs, Amsterdam, Los Angeles en Berlijn.
Maar in 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit en dat zette de wereld op zijn kop. Er waren kranten die openlijk collaboreerden met de bezetter, andere kranten gingen ondergronds. L’Auto zat daar zo’n beetje tussenin. De krant leek met de vijand te heulen, maar Jacques Goddet heeft als hoofdredacteur dingen gedaan die daarmee in tegenspraak waren.
Na de oorlog lagen de verhoudingen in de krantenwereld heel anders en L’Auto kreeg een verschijningsverbod. Dat overleefde de krant niet. Omdat er na al die ellende grote belangstelling was voor sport, werd Jacques Goddet met bedekte steun van de overheid in staat gesteld L’Équipe op te richten, een dagblad dat geheel aan de belangrijkste bijzaak van de wereld was gewijd.
L’Équipe is tot op de huidige dag een van de meest toonaangevende sportkranten van de wereld. Als beheerder van het erfgoed van de in de oorlog overleden Desgrange werd Goddet in 1947 belast met de organisatie van de Tour de France, hoewel veel Fransen daar fel tegen waren vanwege zijn oorlogsverleden.
L’Équipe deed de organisatie samen met de uit het verzet voortgekomen krant Le Parisièn Libéré en Goddet kreeg te maken met de keiharde zakenman Felix Lévitan (links op foto 3), de hoofdredacteur van die krant die verantwoordelijk werd voor het financiële gedeelte van de organisatie.
Een perfect duo die twee. De erudiete beminnelijke gentleman Jacques Goddet en de gehaaide straatvechter Lévitan die in de Tour jarenlang ieders beste vijand was. Goddet maakte van de Tour een sportief monument en Lévitan was als marketingman onovertroffen.
Hij bedacht van alles om maar meer geld uit het evenement te persen en de Tour werd de eerste wielerwedstrijd waar de deelnemers moesten betalen om mee te doen, in plaats van andersom. In sportief opzicht had Goddet de touwtjes strak in handen, maar het publiek zag toch vooral een excentriekeling in hem met zijn idioot ogende tropenoutfit, compleet met die korte lange broek en die helm, waarmee hij constant op zoek leek naar Dr. Stanley.
In L’Équipe schreef hij tot op hoge leeftijd onleesbare commentaren, met wollige volzinnen en een woordkeus die uit de negentiende eeuw leek te stammen. Maar niemand stoorde zich er aan, tot hij in 1980 een hevige uitglijder maakte door Joop Zoetemelk in bedekte bewoordingen van dopinggebruik te beschuldigen, toen Jopie enkele dagen voor Parijs zeker was van de overwinning.
Hij schreef: ‘Alleen de mannen in de witte jassen kunnen hem nog van de zege afhouden’. De hele wielerwereld viel over hem heen en hij kon niet anders dan zijn woorden terugnemen. Het was duidelijk, het eens zo populaire icoon van de Tour was een hoogbejaard fossiel geworden en niet lang daarna droeg hij alle verantwoordelijkheden met betrekking tot zijn Tour de France over aan Felix Lévitan.
Jacques Goddet is nooit wielrenner geweest, maar toch is hij een Tourlegende die met een gedenkteken boven op de Col du Tourmalet is geëerd. Hij overleed op 15 december 2000 op de respectabele leeftijd van 95 jaar.

21-06-2018