Jacques BESSON

Geboortedatum: 5 mei 1918
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 25.08.1984

De bovenste foto bij dit stukje is een publiciteitsfoto van de Zwitserse stayer Jacques Besson met een geschreven opdracht in het Frans voor monsieur Henk van Kersbergen. Helaas beschikte hij niet over het adres van zijn Nederlandse bewonderaar.
Daarom gaf hij de kaart mee aan de Duitse gangmaker Albert Käser, woonachtig op de Nicolaas Witsenkade in Amsterdam. Die publiciteitsfoto’s van destijds waren ansichtkaarten met aan de achterkant stippellijntjes voor het vermelden van de geadresseerde met diens adres en een ruimte om te beschrijven.
Käser kende die Van Kersbergen kennelijk ook, want hij heeft de kaart op 14 augustus 1946 per post aan de Hagenaar verstuurd en er ter frankering drie zegels opgeplakt. Eén van twee cent, één van anderhalve cent en één van een cent.
Totaal vierenhalve cent voor het versturen van een uniek document dat ik 72 jaar na dato onder de scanner leg. Op de tekstruimte staat onder meer dat er op 20 augustus 1946 in Amsterdam een stayerswedstrijd gaat plaatsvinden.
Aan de start Jacques Besson en verder de Fransman Louis Chaillot en de Belg Willy Michaux, alsmede de Nederlanders Ben van der Voort, Kees Bakker en Jan Pronk.
Besson was een heel goede stayer die acht keer kampioen van Zwitserland was, twee keer de Europese titel behaalde en bij het WK een keer zilver won. Dat was ook in 1946 achter de Italiaan Elia Frosio.
Toen ik deze foto een aantal jaren geleden voor het eerst zag, wist ik niets van deze Zwitser, maar Jan Pronk leefde toen nog en die had tot op hoge leeftijd een geheugen als de spreekwoordelijke ijzeren pot, die hij als stayer op het hoofd droeg.
De toen 93-jarige Pronk vertelde me dat het wereldje van de internationale stayers toen heel vriendschappelijk met elkaar verkeerde, maar Besson hoorde daar niet bij. Hij liet de man in zijn waarde, maar ik voelde dat hij meer wist maar dat fatsoen het hem belette er mededelingen over te doen.
"De een vond hem een sympathieke gozer, terwijl de ander hem betichtte van een dikke nek. Hij liep een beetje naast zijn schoenen”, klonk het op z’n West-Fries door de telefoon vanuit Egmond.
Het gesprek met Pronk duurde veel langer, dan die korte dialoog, want iedereen die weleens met hem heeft gebeld weet dat je er de tijd voor moest nemen. Gesprekken vol herinneringen uit een tijd toen goede wielrenners als globetrotters door de wereld trokken.
De sprinters en de stayers die zich goed wisten te verkopen uit die tijd verplaatsten zich door heel Europa in grote automobielen, terwijl gewone stervelingen jarenlang op een vergunning van Rijkswaterstaat moesten wachten.
Voor Jan Pronk, maar ook voor Arie van Vliet en Jan Derksen waren het mooie tijden, waarover ze graag onder elkaar de mooiste verhalen opdisten. Ook Jacques Besson zal het zich zo herinnerd hebben.
Jacques Besson overleed op 66-jarige leeftijd op 25 augustus 1984.

05-05-2018