Jacques van der POEL

Geboortedatum: 5 januari 1963
Geboorteland: Nederland

Hij is de jongere broer van Adri van der Poel en dus de oom van Mathieu. Die hebben hem als wielrenners al ver overtroffen, maar daar kan Jacques van der Poel absoluut niet mee zitten.
Hij heeft de successen van zijn broer altijd met veel plezier gadegeslagen en ook de prestaties van neef Mathieu volgt hij op de voet. In zijn beginjaren als wielrenner was Adri wel eens jaloers op hem, als Sjakie weer met een bekertje thuiskwam en hij weer dertigste of zo iets was geworden.
Maar Adri leerde ervan dat je er keihard voor moet werken als je in de wielersport iets wil bereiken en Jacques ging het als talentvol coureurke allemaal iets te makkelijk af om grenzen te willen overschrijden.
Hij is de geschiedenis ingegaan als de renner die bij zijn enige Tourstart al na de tweede dag een enkele treinreis naar huis in ontvangst moest nemen, omdat hij in de ploegentijdrit werd gelost en te laat binnenkwam. Een tweede kans heeft hij niet gekregen.
Zijn grootste wapenfeit was het bij de amateurs winnen van de Ronde van Wallonië, een etappekoers in de Belgische Ardennen. Het was een vertoon van macht à la Merckx, want hij won niet alleen het eindklassement, maar ook een etappe, het puntenklassement, terwijl zijn ploeg de beste was in de ploegenklassering.
Als beroepsrenner reed hij voor Skala-Skil, daarna Roland-Skala. Vervolgens op voorspraak van zijn inmiddels beroemde broer voor de Zwitserse ploeg Domex-Weinmann en tenslotte bij Tulip, de Belgische ploeg met een Nederlandse computerfabrikant als sponsor.
Hij kreeg in die jaren weinig kansen en reed hoofdzakelijk criteriums en kermiskoersen. In 1991 beleefde hij nog een kleine opleving door het winnen van een etappe in de Franse rittenkoers Tour du Poitou-Charentes.
Eind 1992 was de wielerloopbaan van Jacques ineens voorbij omdat er geen ploeg meer was die hem een contract aanbood. In Nederland was alleen TVM nog actief en in België was het niet veel beter, omdat daar alleen Lotto nog een profploeg op de weg had.
Zo werd hij min of meer gedwongen te stoppen, want hij was getrouwd en had een huis met hypotheek en beroepsrenner blijven zonder ploeg, was een luxe die hij zich niet kon permitteren.
Jacques trad in dienst bij een hoveniersbedrijf om negen jaar later over te stappen naar een baan bij de gemeente Woensdrecht, een conglomeraat van vijf dorpskernen, te weten Woensdrecht, Ossendrecht, Huybergen, Putte en Hoogerheide.
Jacques is daar met vier collega’s verantwoordelijk voor het welzijn van de bomen. Met een hoogwerker, enkele tractoren en een houtversnipperaar is hij dagelijks in de weer met snoeien, rooien en onderhouden van duizenden bomen die er in dat grote gebied staan.
Fietsen doet hij af en toe nog wel, maar heeft tegenwoordig meer met hardlopen. Twee avonden per week kun je hem in de omgeving van zijn woonplaats zien trimmen. Om even lekker zijn hoofd leeg te maken en aan zijn conditie te werken.
Hij denkt niet vaak meer terug aan die ene Tourstart in 1987 toen hij na twee dagen weer thuis was, waarna broer Adri de negende etappe won. Heel Hoogerheide vierde feest vanwege die zege, terwijl Jacques zich bijna niet buiten durfde vertonen.
Jacques van der Poel viert vandaag zijn 54ste verjaardag.

05-01-2017