Jacob FUGLSANG

Geboortedatum: 22 maart 1985
Geboorteland: Denemarken

Jakob Fuglsang werd in Genève geboren als de zoon van een daar wonend Deens echtpaar. Op twaalfjarige leeftijd begon hij met de wielersport en had aanvanlijk een voorkeur voor het mountainbiken.
Hij was meerdere malen Deens kampioen in die tak van sport en in 2007 was hij zelfs wereldkampioen bij de beloften. Met een mooie erelijst stapte hij een jaar later over naar het wielrennen en ontwikkelde zich snel tot een uitstekende wegrenner.
Met het oog op de Olympische Spelen van Peking in 2008 bleef hij ook nog mountainbiken en zo kon het gebeuren dat hij dat jaar als wegrenner de Ronde van Denemarken won en als mountainbiker aan de spelen kon deelnemen.
Met ingang van 2009 koos hij op 24-jarige leeftijd definitief voor het wielrennen en realiseerde sindsdien een mooie erelijst. Als trouw helper van de broertjes Schleck verwisselde hij enkele malen van ploeg, maar de laatste vier jaar rijdt hij voor Astana.
De Ronde van Denemarken won hij daarna nog twee maal, terwijl hij in 2009 ook de Ronde van Slovenië op zijn naam schreef. Niet alleen was hij eerste in de eindstand, maar hij won tevens een etappe alsmede het berg- en puntenklassement.
Verder staat zijn naam als winnaar ook op de erelijst van de Ronde van Luxemburg en die van Oostenrijk. Hij is dan ook een echte ronderrenner, hoewel hij in de drie grote ronden niet echt voor de hoofdprijzen mee kan doen. Hij zit er bijna altijd bij, maar als de favorieten gas geven komt hij iets te kort.
Zijn beste prestaties zijn een elfde plaats in de Vuelta, een twaalfde in de Giro en een zevende in de Tour. Dat was in 2013 en hij eindigde toen op twaalf minuten en zeventien seconden achter winnaar Chris Froome. In 2014 leverde hij een belangrijke bijdrage aan de Tourzege van Vincenzo Nibali.
Fuglsang is een goede renner die grossiert in top-tien-noteringen in grote wedstrijden, zowel in etappekoersen als eendagswedstrijden. Wat de klassiekers betreft werd hij een keer vierde in zowel de Amstel Gold Race als de Ronde van Lombardije.
Als een van de grootste successen uit zijn carrière beschouwt hij de zilveren medaille die hij vorig jaar behaalde bij de Olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro.
De finale was reuze spannend en het leek er tot vijf kilometer voor de streep op dat de Pool Rafal Majka de Olympische titel ging pakken. Zeker toen zijn medevluchters Nibali en Henao in dezelfde afdaling waar Annemiek van Vleuten in de vrouwenwedstrijd hard onderuit ging, ten val kwamen en direct kansloos waren.
Majka ging sterk door tot hij door de geleverde insapanningen blokkeerde en op anderhalve kilometer voor de streep werd achterhaald door het achtervolgende duo Greg Van Avermaet en Jakob Fuglsang. In de eindsprint had de Belg geen moeite met de jarige van vandaag, maar de vreugde was er bij de Deense nummer twee niet minder om.
Jakob Fuglsang viert vandaag zijn 32ste verjaardag.

22-03-2017