Jaap MEIJER

Geboortedatum: 20 april 1905
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 03.12.1943

In 1998 verscheen het jubileumboek Wielrenvereniging ASC Olympia 100 Jaar. Op het vooromslag prijkt een fotocollage, bestaande uit portretten van wielrenners. Het zijn de acht leden van de hoofdstedelijke vereniging die het ooit tot wereldkampioen brachten.
Op pagina 40 komt de lezer er achter dat er nog een wereldkampioen is geweest. Jaap Meijer die in 1925 de regenboogtrui behaalde bij de amateursprinters en op de hoogste tree stond van een geheel Nederlands podium.
Twan Mazairac was als grote favoriet naar het WK gekomen, maar de razendsnelle, soepele Amsterdammer was die dag niet te kloppen. Een jaar eerder had Meijer ook al een zilveren medaille behaald bij de Olympische Spelen. Mooie referenties om in de beroepsrangen verder te bouwen aan roem en rijkdom.
In 1926 werd Meijer beroepsrenner en Piet Moeskops wilde hem wel wegwijs maken. Die zag wel wat in hem, maar er kwam helaas niet uit wat de vijfvoudige wereldkampioen meende te zien. Volgens Moeskops was Meijer op eenentwintigjarige leeftijd atletisch nog niet volgroeid, terwijl ook zijn doorzettingsvermogen te wensen overliet.
Hoewel hij nog vier keer tweede en twee keer derde in het Nederlands kampioenschap voor professionals werd, is zijn carrière toch min of meer mislukt. Dat mag deels worden toegeschreven aan vervelende blessures en domme pech. Steenpuisten, valpartijen en een aanrijding, die hij als motorrijder had met een auto, hielden hem veelvuldig uit competitie.
In 1932 stopte hij met de actieve wielersport om een fietsenwinkel te beginnen in de Amsterdamse Albert Cuypstraat. In 1943 is hij met zijn auto te water geraakt en jammerlijk verdronken. Waar, wanneer en onder welke omstandigheden dat is gebeurd, weet niemand.
Nakomelingen van broers en zusters herinneren zich niet dat er na de oorlog nog ooit over oom Jaap in de familie is gesproken. Evenmin als over oom Toon die als lid van de Waffen SS aan het oostfront sneuvelde.
Wel over oom Henk die een bekend vakbondsman werd en over tante Wampie die getrouwd was met de beroemde schrijver A. den Doolaard.
Er zijn vage aanwijzingen, zowel in de familie Meijer als bij ASC Olympia, dat de oud-wereldkampioen zich tijdens de bezetting niet zo vaderlandslievend heeft gedragen. Dat zou verklaren waarom een familie besluit een familielid, die het tot Bekende Nederlander heeft gebracht, eensgezind dood te zwijgen.
Er bestaat geen dossier van Jaap Meijer bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, maar de verzameling dossiers van foute Nederlanders, die in de oorlog zijn gestorven, is verre van compleet.
Kick Pruijs, één der oudste Olympianen kent de geruchten ook, maar wat je niet zeker weet mag je niet hardop zeggen, vindt hij.
Omdat het jubileumboek goeddeels is gebaseerd op zijn geheugen, is zijn terughoudendheid er wellicht oorzaak van dat Meijer in dat mooie jubileumboek van een prominente plaats op de cover is verbannen naar een binnenpagina.
Wat wel onomstotelijk vast staat is dat Jaap Meijer in 1925 de beste amateursprinter ter wereld was en daarom verdient hij - ondanks alle vraagtekens over zijn korte leven - een plaats in deze heldengalerij.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

03-12-2016