Jaan KIRSIPUU

Geboortedatum: 17 juli 1969
Geboorteland: Estland

Aan het eind van het seizoen 2012 kneep Jaan Kirsipuu uit Estland voor het laatst in de remmen. In wedstrijdverband dan, want hij zal waarschijnlijk nog wel fietsen.
Als je zo lang een goed belegde boterham met de racefiets hebt verdiend, dan gooi je die niet direct op de schroothoop als je stopt. Dan moet je afkicken en vooral aftrainen. Het is slecht voor je hart om abrupt te stoppen.
Vanaf 1992 was Kirsipuu een opvallende verschijning in het profpeloton. Een sterke finisher die op zijn goede dagen van iedereen kon winnen. Hij heeft dan ook heel wat etappes in allerlei ronden op zijn naam staan.
Hij won veel massasprints, maar won het liefst vooruit met een kleine groep. Als ze tenminste met hem naar de finish wilden, want daar was een tweede plaats voor de rest het hoogst bereikbare.
In 1999 won hij de eerste etappe van de Tour de France en dat leverde hem de gele trui op, die hij zes dagen wist te behouden. Van de klassiekers moest hij het niet hebben, want daar kwam hij simpelweg inhoud voor te kort.
Wel staat Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn palmares, maar dat is geen echte klassieker. Wel stond hij drie keer als derde op het podium van een klassieker, twee keer in Parijs-Tours en één keer in Gent-Wevelgem, koersen die vaak in een massasprint eindigen.
Van klimmen moet hij nachtmerries hebben gehad, want als de weg ook maar enigszins omhoogliep, behoorde hij steevast tot de eerste gelosten en riep hij op z’n Ests om zijn moeder.
Van de twaalf keer dat hij in de Tour startte, haalde hij nimmer Parijs en dat is misschien ook wel een record, want zelfs een Tourhater als Jan Raas haalde twee keer de laatste eindstreep.
Maar Kirsipuu stapte liever zelf af dan dat hij te laat binnenkwam. Net zoals hij in 2012 zelf de beslissing nam om te stoppen. Op het moment dat hij nog kon winnen. En dat is ook klasse.
In 2013 en 2014 was hij ploegleider bij Astana, maar wat hij daarna is gaan doen is mij onbekend. Wel weet ik dat Jaan Kirsipuu vandaag zijn 48ste verjaardag viert.

17-07-2017