Iljo KEISSE

Geboortedatum: 21 december 1982
Geboorteland: België

Iljo Keisse was tot voor enkele jaren dé zesdaagserenner van België. Hoewel hij nog steeds actief is, is die rol overgenomen door Kenny De Ketele.
Die is lang niet zo populair bij het publiek als Keisse was. De Tom Boonen van de wielerbaan, schreef Bart De Schampheleire eens in Wielerrevue.
Toen Bart dat schreef werd het zesdaagsecircus nog beheerst door de koppels Risi-Betschart, Stam-Slippens, Bartko-Beikirch en Keisse-Gilmore.
Daar kwam een eind aan toen Kurt Betschart besloot te stoppen, Robert Slippens in een wegkoers zwaar geblesseerd raakte en Matthew Gilmore, de Australische Belg zijn dijbeen en knieschijf brak.
Risi zocht het sindsdien in wisselende partners, Stam verloofde zich met Peter Schep en Iljo Keisse werd vastgeklonken aan Robert Bartko.
De 24-jarige Iljo Keisse handhaafde zich nog jaren als hoofdrolspeler in de zesdaagsen. Hij hield van het wereldje en noemde zich zelf een saloncoureur. Als publiekslieveling won hij 25 zesdaagsen.
Niet in weer en wind op de weg, of in de de modder van het veld, maar in de schijnwerpers en het applaus van het behaaglijke sportpaleis.
Hij was er voor gemaakt, een beetje een showbinkie die er altijd voor zorgde gesoigneerd op de baan te staan. Van een nieuw wit stuurlintje kreeg hij een kick en ook zijn hele verschijning moest altijd fris ogen.
Dat was hij aan het publiek verplicht, vond hij en hij begreep niet dat zijn collega Franco Marvulli met een smoezelig stuurlint kon rijden.
Maar dat is allemaal voorbij. Iljo Keisse is sinds een aantal jaren wegrenner geworden. Hij heeft daar ruimschoots de kwaliteiten voor en heeft zich ontpopt tot een attractieve aanvallende renner die het publiek menigmaal op solo’s trakteert.
Na een schorsing wegens verondersteld dopinggebruik, nog steeds een duistere zaak rijdt hij sinds 2012 voor de QuickStep-ploeg. Hij is daar een zeer gewaardeerde kracht. Een echte teamspeler die soms en met succes voor eigen kans gaat.
Zijn mooiste prestatie als wegrenner is het winnen van een etappe in de Ronde van Italië. Hij reed de Giro drie maal. Maar ook heeft hij een keer de Tour en de Vuelta gereden.
Iljo Keisse viert vandaag zijn 34ste verjaardag.

21-12-2016