Ian STANNARD

Geboortedatum: 25 mei 1987
Geboorteland: Groot Brittannië

Welke rechtgeaarde wielerliefhebber herinnert zich niet de fantastische finale van Kuurne-Brussel-Kuurne in 2010. In het slechtste beestenweer denkbaar reden twee Nederlanders voorop. Rik Flens en Bobbie Traksel.
Er was ook nog een Engelsman bij en wat de twee Nederlanders ook probeerden, de onbekende Ian Stannard kregen ze er niet af. Een onbekende Brit uit Essex in het donkere shirt van Sky Procycling.
Stannard op zijn beurt probeerde zich steeds weer van de twee Hollanders te ontdoen. Tevergeefs, want hoewel niet van dezelfde ploeg reden Traksel en Flens om beurten het gaatje dicht.
Na zoveel inspanning was Ian niet meer in staat te sprinten en een derde plaats werd zijn deel. Toen hij weer enigszins op adem was gekomen zei hij in de micro, die hem werd voorgehouden, dat hij had genoten.
Dit was zijn jongensdroom die was uitgekomen, zei hij. Rossend over de kasseien terwijl een stormachtige wind de regenflarden over de Vlaamse akkers joeg.
Op zijn met modder besmeurde gezicht kon je precies zien waar zijn bril had gezeten en hij leek aldus op een uitgetelde Pandabeer, ver van het luilekkerland dat in Rhenen voor deze diersoort geschapen is.
“In dit soort koersen wil ik me specialiseren. Als jongen zag ik in de wielerbladen de foto’s van dit soort wedstrijden in verschrikkelijke omstandigheden. Dat wilde ik ook, dacht ik toen, en die droom is nu uitgekomen."
En hij ging verder met zijn droom: "Steeds weer vallen, opstaan en weer doorgaan net zo lang tot je weg bent en iedereen kapot hebt gereden. Ik zit in een ploeg waar dat soort koersen belangrijk zijn. Flecha, Hayman en Hunt zijn mijn ploeggenoten en Steven de Jongh is mijn ploegleider. Zij zijn specialisten in dit soort werk en van hen wil ik het vak verder leren. Om in dit weer te winnen moet je keihard zijn.”
Het is nu 2017 en Ian Stannard is tot een vaste waarde uitgegroeid in Team Sky. Wat Wout Poels in de grote ronden voor de ploeg betekent dat is Ian Stannard in de koersen waar hij toen aan refereerde.
Een beul, die kilometers op kop kan sleuren zonder te verzaken. Een renner, zoals er vroeger vele waren die nooit moe lijkt te worden en altijd maar door wil gaan. Maar is hij zelf van al dat werken beter geworden. Ik dacht het wel.
Hij is aan zijn achtste seizoen bezig bij Team Sky, de rijkste ploeg in de WorldTour en verdient ongetwijfeld veel geld. Behalve zijn werklust heeft hij ook succes bijgedragen aan het imago van de ploeg.
Hij was kanpioen van het Verenigd Koninkrijk in 2012, won in 2014 en 2015 de Omloop Het Nieuwsblad en werd vorig jaar derde in Parijs-Roubaix.
Renners als Nibali, Froome en Valverde zullen er niet van onder de indruk zijn, maar voor een superknecht als Stannard is er geen enkele reden zich voor zijn resultaten te schamen. Integendeel en dat wil hij op zijn dertigste verjaardag wel even gezegd hebben. Bij deze!

25-05-2017