Huub VINKEN

Geboortedatum: 16 april 1926
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 30.03.2010

Huub Vinken uit Geleen debuteerde in 1943 bij de nieuwelingen en als zestienjarige liet hij direct zien over talent te beschikken. Hij was slim en rap en een rennertje met een winnaarsmentaliteit.
Al een jaar later won hij vier koersen, maar zijn verdere opmars werd door ziekte gestuit. Het kostte hem twee jaar, maar in 1947 was hij weer present. Zijn talent had niet onder die onderbreking geleden en al spoedig behaalde hij weer overwinningen, zowel op de weg als op de baan.
Hij ontwikkelde zich voorspoedig en in 1949 werd hij als amateur geselecteerd voor het wereldkampioenschap op de weg dat in Denemarken werd verreden.
Dat kampioenschap werd voor Nederland een grandioos succes, want de Amsterdammer Henk Faanhof werd wereldkampioen en Huub Vinken derde. Twee Nederlanders op het erepodium met de Luxemburger Henri Kass daar als tweede tussenin.
Het jaar daarop werd Vinken beroepsrenner. Het werd geen grootse carrière en die duurde dan ook maar vier jaar. Hij reed hoofdzakelijk criteriums en hij won er twee. Beide in 1952 zijn beste jaar toen hij zowel in Den Bosch als in Maastricht winnend over de finish ging. Verder won hij dat jaar een etappe in de Ronde van Nederland.
Het was de afsluitende rit van Rotterdam naar Amsterdam over 145 kilometer en Vinken won de sprint van een kopgroep van vier. De Bosschenaar Frans Vos werd tweede, de Zaankanter Cor Bakker derde en de Alkmaarder Piet Evers vierde. In de eindstand vinden we Vinken terug op de 27ste plaats op ruim 45 minuten achterstand op de Belgische winnaar Jean Bogaerts.
Die etappe eindigde op de betonnen baan van het Olympisch Stadion waar hij twee jaar eerder als amateur kampioen van Nederland was geworden in het nummer vijftig kilometer zonder gangmaking. Diezelfde titel won hij in 1952 nog eens, maar toen bij de beroepsrenners. In 1953 vroeg hij wel een licentie aan, maar hij kwam nauwelijks nog in actie.
De reden was dat hij eigenlijk geen droog brood kon verdienen als beroepsrenner en daardoor niet in staat was zijn gezin te onderhouden. Hij was daarom een fietsenwinkel begonnen die steeds beter ging draaien.
Hij kreeg daardoor steeds minder tijd om te trainen en de prestaties waren er naar. Maar hij had in zijn goede jaren naam gemaakt en daarom stond op de gevel van zijn winkel zijn naam. De voormalige wielrenner heeft die zaak tientallen jaren uitgebaat tot hij die op pensioengerechtigde leeftijd overdeed aan zijn zoon.
Huub Vinken overleed vandaag precies zeven jaar geleden op bijna 86-jarige leeftijd.

30-03-2017