Hugo SCRAYEN

Geboortedatum: 19 april 1942
Geboorteland: België

Hugo Scrayen was een begenadigd tijdrijder en achtervolger. Na een amateurcarrière met vele imposante overwinningen debuteerde de renner uit het Limburgse Wintershoven in februari 1963 bij de profs.
In het Savelkoul armbandtoernooi. Dat was destijds een vast onderdeel van de vrijwel wekelijkse wielerprogramma’s in het altijd uitverkochte Antwerpse sportpaleis.
Het kledingmagazijn Savelkoul loofde ieder jaar een grote prijs uit voor de renner die over een heel winterseizoen de beste achtervolger was.
Het werkte zo: twee renners, waarvan één de winnaar was van het toernooi het jaar ervoor, begonnen en de winnaar kon dan door andere renners uitgedaagd worden. De winnaar van die strijd kon op zijn beurt worden uitgedaagd, enzovoort, enzovoort.
Zo kwamen er steeds sterkere uitdagers. Peter Post was er enkele jaren lang heer en meester in en hij kreeg in februari 1963 een debuterend profje tegenover zich, die hij wel even zou opvreten. Maar het liep onverwacht anders.
Niet Hugo Scrayen, maar Peter Post werd opgevreten en na 3.750 meter van de vijf af te leggen kilometers zelfs ingelopen. Scrayen had daarmee gewonnen, maar hij reed gewoon door in een verschroeiend tempo.
Toen de vijf kilometers waren afgelegd stond de chronometer op 5 minuten en 59 zes/tiende seconde, een nieuw wereldrecord. Een ongelooflijke prestatie waarvoor het publiek minutenlang bleef juichen en applaudisseren.
Scrayens kostje leek als begenadigd pistier gekocht, maar vreemd genoeg presteerde hij sindsdien niet veel opzienbarends meer. Hij werd twee keer Belgisch kampioen achtervolging en hij won een keer de ronde van zijn land.
Al in 1968 stopte hij met wielrennen. Bij leven en welzijn viert Hugo Scrayen vandaag zijn 76ste verjaardag.

19-04-2018