Hugo KOBLET

Geboortedatum: 21 maart 1925
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 06.11.1964

‘Tour de France 1951. Elfde etappe: Brive-Agen over 177 kilometer. Een vlakke etappe, uit het voorspel van de Tour. Na 34 kilometer ontsnapte de Zwitser Hugo Koblet.
Dat was geen Despuech, geen Daan de Groot onderweg naar Albi. Koblet was favoriet voor de eindzege die hij ook zou behalen en hij had al een tijdrit gewonnen.
Honderddrieënveertig kilometer lang, over vlakke rechte wegen, reed de favoriet eenzaam voor het peloton uit en hij bereikte Agen met een voorsprong van 2 minuten en 35 seconden,
Zoiets kan dus niet.
Hier heb ik een foto van Koblet tijdens die ontsnapping. Met onbekommerd gelaat, met sierlijke tred, de handen op het stuur, glijdt daar een verbaasde prins voorbij.
Achter hem hing een brede coalitie rivalen in de beugels, boksend, zich verwringend om hem terug te pakken: Coppi, Bartali, Van Est, Bobet, Geminiani, Ockers, Robic. Meer dan drie uur duurde die jacht: tevergeefs.
Er was ruimschoots gelegenheid voor alle volgers om het superieure wezen dat de stoet vooraf ging te komen bekijken.
Ik heb verschillende foto’s van Koblet tijdens Brive-Agen, telkens met opengevallen mond aangestaard door weer een ander kanon uit het verleden.
Bij de aankomst kamde Koblet zijn haar en zei dat hij per ongeluk ontsnapt was. Er had in het begin een klimmetje gezeten, hij was daar op kop verzeild geraakt en toen hij halverwege omkeek had er niemand meer aan zijn wiel gezeten.
Toen was hij maar doorgegaan, steeds op hetzelfde ritme, goed oppassend dat hij zich niet forceerde. ‘Ik moet dus wel veronderstellen dat mijn tempo hoger was dat dit van de anderen.’
Iets als Brive-Agen was toen nog nooit gebeurd, en het is ook bij die ene keer gebleven. Aan Koblet kon je dat jaar zien dat God de fiets zelf heeft uitgevonden.
Maar Koblets carrière heeft niet lang geduurd. Zijn benen konden de weelde niet dragen.'

Met toestemming van de auteur geciteerd uit De Renner van Tim Krabbé

Hugo Koblet overleed vandaag precies 52 jaar geleden. Deze uitzonderlijk begaafde stilist en winnaar van de Tour de France van 1951 werd maar 39 jaar.

06-11-2016