Horst OLDENBURG

Geboortedatum: 17 oktober 1939
Geboorteland: Duitsland

Horst Oldenburg werd uit Duitse ouders in Polen geboren, een maand nadat Hitler met zijn legers dat land was binnengevallen en de Tweede Wereldoorlog een feit was. Vanwege de situatie vertrokken zijn ouders met Horst naar Berlijn waar hij opgroeide.
Toen die vreselijke oorlog in 1945 voorbij was, was zijn geboortestad door de geallieerden en de Russen in tweeën gedeeld en de zesjarige Horst was een Oost-Berlijner geworden.
Als tiener werd hij wielrenner en hij kwam in het straffe regime terecht van de Oost-Duitse sportscholen. Gustav Schur was zijn idool, maar het vrije westen lonkte.
Door er met Oostduitse selecties aan wedstrijden deel te nemen had hij kennisgemaakt met een cultuur waar je kon zeggen wat je wilde en dat leek hem aantrekkelijker dat de keiharde staatsdiscipline van Walter Ullbricht en zijn trawanten.
Horst besloot in 1961 naar West-Duitsland te verhuizen. Dat kon toen nog want de zo gehate muur werd pas later dat jaar gebouwd. Hij werd direct beroepsrenner en hij onderscheidde zich al snel als een sterk wegrenner.
Hij won de Grote Prijs Veith en Bohan-Tubize en hij debuteerde in de Tour de France. In de West-Duitse nationale ploeg met Hennes Junkermann en Manfred Donicke, die zich na zijn carrière zou onderscheiden als een fanatiek dopingjager.
Ook later bekend geworden zesdaagsenrenners als Sigi Renz en Dieter Kemper zaten in die ploeg en misschien hebben die Oldenburg wel enthousiast gemaakt voor het Sechstagenrennen.
Aan die Tour beleefde hij overigens weinig plezier, want in de zesde etappe kwam hij in een afdaling ten val en dat kreeg in Nederland veel aandacht omdat onze achter hem rijdende landgenoot Ab Geldermans de Duitser niet kon ontwijken.
Ze werden allebei per ambulance afgevoerd en het Touravontuur van Oldenburg was voorbij. Hij is nog een keer in de Tour teruggekomen, want hij combineerde in de rest van zijn loopbaan het wegrennen met de baan. Hij won op de weg twee keer Rund um Köln, een grote aansprekende koers en op de baan werd hij met Junkermann kampioen van West-Duitsland ploegkoers.
Hij won in zijn carrière tien zesdaagsen, waarvan zes met Dieter Kemper. Kortom, Horst Oldenburg was een degelijke Duitse coureur, een archetype zelfs, dat dreigt uit te sterven omdat de startgelegenheid in de zesdaagsen elk jaar minder wordt.
Hij stopte in 1972 met de actieve wielersport en heb geen idee wat hij daarna is gaan doen. Wel weet ik dat hij vandaag zijn 79ste verjaardag viert.

17-10-2018