Herman VANSPRINGEL

Geboortedatum: 14 augustus 1943
Geboorteland: België

Herman Vanspringel was een geweldige renner die alleen door zijn gebrek aan uitstraling en zijn bescheidenheid nooit een vedette werd. Hij was echter veel te goed om als een loser de wielergeschiedenis in te gaan.
Zonder een winnaarstype te zijn won hij talloze wedstrijden, waaronder Gent-Wevelgem, de Omloop Het Volk, de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours, het Kampioenschap van Zürich.
En natuurlijk ook zeven keer Bordeaux-Parijs, de monsterrit die helaas niet meer wordt verreden. Maar Vanspringel (en niet Van Springel) is het bekendst geworden door zijn nederlaag in de Tour de France 1968.
Hij ging als de grote favoriet voor de eindzege van start in de afsluitende tijdrit, maar werd nipt door Jan Janssen geklopt.
Om van die dag een goed beeld te krijgen, voor mijn boek over de eerste Nederlandse Tourwinnaar, ging ik in maart 2001 bij Vanspringel op bezoek.
Hij woonde toen (misschien nog wel) in een klein dorp in de nabijheid van Temse samen met zijn vriendin, nadat zijn huwelijk door tragische omstandigheden was gestrand.
Gewend aan de paleizen waarin oud-renners van zijn niveau plegen te wonen, was het even wennen, zeker toen Herman ook nog bleek te werken. Hij was net thuis toen ik aanbelde. “Hij is even aan het douchen”, zei z’n vriendin.
Toen hij tegenover me zat vertelde hij dat hij advertentie-acquisiteur was voor een drukkerij gespecialiseerd in gemeentegidsen. Daar is niks mis mee en misschien deed hij het wel om niet de hele dag te hoeven niksen, maar toch.
Hij had zijn naam niet echt uitgebuit en dat paste wel bij hem. Hij was een plezierige gesprekspartner die open en eerlijk over zich zelf en anderen sprak en zich niet groter maakte dan hij was.
Zijn relaas over die gedenkwaardige zondag in juli 1968 neemt een behoorlijke plaats in mijn boek in, want als je over die Tour (vijf hoofdstukken) schrijft dan kun je niet om Vanspringel heen.
Nadat het boek was uitgekomen werden de beide kemphanen van weleer uitgenodigd voor een gesprek in een talkshow van de VRT. Het ging over de Tour van 1968 en over mijn boek dat door uitgever De Arbeiderspers ook op de Belgische markt was uitgebracht.
Janssen is bij dat soort gelegenheden een spraakwaterval, waar je als interviewer geen kind aan hebt, maar Herman zat er zwijgend bij. Toen hem gevraagd werd wat hij van het boek vond, bekende hij het nog niet gelezen te hebben.
Ontroerend vanwege de bescheidenheid vond ik zijn woorden: “Ik zal er wel in voorkomen, want die mens is ook bij mij geweest.”
Herman Vanspringel viert vandaag zijn 73ste verjaardag en ik hoop dat het goed met hem gaat.

14-08-2016