Herman SNOEIJINK

Geboortedatum: 6 augustus 1951
Geboorteland: Nederland

Er zijn in de Nederlandse wielersport maar weinig renners geweest die zo succesvol waren als Herman Snoeijink, ook wel de fietsende onderwijzer genoemd.
Hoewel het nooit exact is bijgehouden wordt het aantal overwinningen dat hij behaalde op meer dan driehonderd geschat.
Een indrukwekkend aantal als je bedenkt dat Joop Zoetemelk, algmeen beschouwd als de beste Nederlandse wielrenner aller tijden, een erelijst bezit met 320 zegepralen.
Herman won zoals Joop geen Tour de France en Ronde van Spanje, maar op zijn palmares staan wel wedstrijden als de Ronde van Overijssel, die hij twee keer wist te winnen, de Hel van het Mergelland en verder heel veel criteriums.
Het verschil is voorts dat Snoeijink nooit beroepsrenner is geweest en zijn sport altijd als liefhebber is blijven beoefenen. Behalve een sterk wegrenner was hij ook als veldrijder een topper.
Als bewijs daarvoor kan hij de vijf nationale titels die hij in de cyclo cross op zijn conto schreef, overleggen. Zijn liefde voor het wielrennen is nooit overgegaan en als veteraan wist hij in 2006 op 55-jarige leeftijd nog een nationale en een wereldtitel te behalen in het veldrijden.
Zijn hobby heeft hij altijd gecombineerd met zijn werk in het onderwijs. Zijn pedagogische vaardigheden heeft hij daarnaast jaren in dienst gesteld van de wielrennerij. Zo begeleidde hij als trainer jonge talentjes en was hij jarenlang bondscoach van de KNWU.
Als zodanig was hij eveneens succesvol, zowel bij de beloften, als bij de vrouwen en de veldrijders. Ik kende hem niet, had alleen veel over hem gehoord tot ik in mei van dit jaar persoonlijk ontmoette bij de Ronde van Overijssel.
Een bijzonder aardige man, die in zijn eigen Twentse omgeving nog steeds een icoon is en met veel respect behandeld wordt. Het is een apart wereldje dat wielerpeloton uit Tukkerland.
Herman Snoeijink viert vandaag zijn 67ste verjaardag, waarmee ik hem van harte feliciteer. Hoe zei Wim Kan dat ook al weer? “Herman, daar ga je!!!”

06-08-2018