Herman BEYSENS

Geboortedatum: 27 mei 1950
Geboorteland: België

Herman Beysens is een bijna-Nederlander, want zijn geboorteplaats Essen, in de provincie Antwerpen, grenst slechts in het zuiden aan het Vlaamse land. Voor het overige aan Noord-Brabant.
Herman is een typische coureur uit de jaren zeventig, het tijdperk van grote mannen als Merckx, De Vlaeminck, Godefroot en Maertens. Gedoemd werkezel te zijn in een van de vele ploegen die onze zuiderburen toen rijk waren.
Watney’s, Flandria, Splendor, Vermeer-Thijs, enzovoort Herman heeft er allemaal voor gereden, maar zijn mooiste jaar is ongetwijfeld 1975 geweest toen hij in de Italiaans-Belgische Molteni-ploeg voor d’n grote Eddy mocht werken.
Tussen de bekende lijfeigenen van De Kannibaal als Bruyère, De Schoenmaecker, Huysmans, Mintjens, Spruyt, Van Schil, enzovoort werkte hij als ploegmaat mee aan een schitterende palmares.
In één seizoen wonnen de Molteni’s de Omloop Het Volk, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Ronde van de Middellandse Zee, Luik-Bastenaken-Luik en drie ritten in de Tour de France plus een tweede plaats in het eindklassement.
Er zijn tegenwoordig grote ploegen die daar blind voor zouden tekenen, terwijl de neergang van Merckx toen al enigszins zichtbaar was. Herman Beysens deed zonder versagen zijn werk, won af en toe een koers en sloot in 1981 zijn loopbaan af met veertien overwinningen op zijn conto.
Hij is daarna bekend gebleven als de man die Belgische renners meeneemt naar rondritten in Afrika. Hij was tot zijn pensionering in dat werelddeel actief als installateur van pompinstallaties en kent landen als Burkino Faso en Rwanda als zijn broekzak.
Ik heb hem eens meegemaakt op een wielerfeestje. Een vrolijke man, een gangmaker in gezelschap, met sterke handen waar hij steeds weer de lachers op weet te krijgen.
Hij wordt vandaag 67 jaar en ik hoop zijn werk in Afrika met jong locaal talent effect heeft gesorteerd. Afrika is een wielercontinent in opkomst en zowel de Afrikaanse renners als de wedstrijden die in dat werelddeel worden georganiseerd nemen in belang toe. De mondialisering van de wielersport is nog lang niet ten einde.

27-05-2017