Herbert DIJKSTRA

Geboortedatum: 13 juli 1966
Geboorteland: Nederland

Zijn stem klinkt weer elke dag in vele huiskamers. Herbert Dijkstra verzorgt al sinds mensenheugenis samen met Maarten Ducrot het commentaar bij de reportages van de Tour de France en andere grote wielerwedstrijden.
Hij doet dat geroutineerd, hoewel ik soms niet kan merken dat hij in zijn tijd ook een heel behoorlijke wielrenner was. Weliswaar is hij nooit beroepsrenner geweest, maar wel een zeer verdienstelijke amateur.
Hij behoorde in de jaren tachtig tot de selectie van bondscoach André Boskamp die met die jongens de hele wereld rondtrok en ze aan de zwaarste wedstrijden liet deelnemen. Met regelmatig open wedstrijden waaraan ook profs konden meedoen.
In de rest van de selectie zaten jongens als John Talen, Tom Cordes, Gerrit de Vries, Rob Harmeling, Michel Zanoli, Arjan Jagt en dat waren stuk voor stuk grote talenten. Daar hoorde Herbert bij, dus hij kon best wel een stukje fietsen.
In zijn commentaar zegt hij echter soms dingen waar ik van denk, dat zegt een echte kenner toch niet. Maar hij zegt ze wel en vaak op een samenzweerderige toon alsof hij een groot geheim onthult.
Van Maarten Ducrot weet ik dat Herbert een aardige kerel is en dat geloof ik onmiddellijk. In het begin van hun samenwerking, hoorde je nog wel eens dat ze tot elkaar veroordeeld waren. Maar Maarten heeft zich aangepast en ik denk dat het nu grote vrienden zijn die met hun gezinnen samen op vakantie gaan.
Herbert is de man van de kastelen, die elk jaar naar de Tour gaat met een bijbel waarin alle kastelen van Frankrijk beschreven staan. Daar citeert hij dan uit als de helikopter boven zo’n eeuwenoud bouwwerk cirkelt.
Ik denk dat hij na afloop een vette rekening stuurt naar het Frans Verkeersbureau, want anders begrijp ik niet waar die uitleg toe dient. Maar er zijn mensen die alleen daarom naar die reportages kijken en dan moet je niet kinderachtig doen.
Herbert is ook de man van de wielerweetjes. Als we in een plaats aankomen waar Gerben Karstens veertig jaar geleden weer een van zijn grappen uithaalde, of Kees Haast op zijn kokosnoot ging.
Herbert herhaalt ze jaar na jaar en dat zullen veel mensen leuk vinden. Afgelopen zondag vertelde hij iets nieuws. Zijn eerste baanfiets van vroeger was een Zieleman. En nou had hij net gehoord dat de bouwer van die fiets de opa van Dylan Groenewegen is.
Dan denk, Herbert heb je het afgelopen jaar onder een steen geleefd? Dylan is met zijn vader en opa zo’n beetje langs alle media geweest. Hou je je vakliteratuur niet bij? Was je te druk met het schaatsen, of met je kastelen?
Ik heb Herbert in het verleden ook een paar keer aan tafel gezien in een talkshow. Welke weet ik niet meer, wel dat daar een heel andere man zat. Die boeiend vertelde over zijn bestaan als verslaggever bij wielrennen en schaatsen.
Zo heel anders dan in zijn commentaren. Ligt het aan mij en ben ik de enige, of valt het meer mensen op dat er twee Herbert Dijkstra’s zijn, die sprekend op elkaar lijken, maar niet inwisselbaar zijn.
Ze hebben één ding gemeen, ze vieren beide vandaag hun 51ste verjaardag. In de Tour en misschien vanavond wel in een tot hotel-restaurant omgebouwd kasteel. In zijn dikke boek heeft hij er vast wel één gevonden. In de Pyreneeën waar vandaag de koninginnenrit eindigt.

13-07-2017