Henri CORNET

Geboortedatum: 4 augustus 1884
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 18.03.1941

Firmin Lambot is de oudste winnaar van de Tour de France uit de geschiedenis. Toen de Waal in 1922 zijn tweede zege behaalde was hij 36 jaar, vier maanden en negen dagen. Bijna exact twee jaar ouder dan de oudste winnaar van na de Tweede Wereldoorlog: Cadel Evans in 2011.
De jongste winnaar, en dat record staat al 112 jaar op zijn naam en zal waarschijnlijk nooit gebroken worden, is Henri Cornet. Deze Fransman won in 1904 en was toen negentien jaar, elf maanden en twintig dagen.
Hij is er nooit voor gehuldigd. Misschien wel later, maar in ieder geval niet direct na afloop van die Tour. De aanvankelijke winnaar was Maurice Garin, die ook een jaar eerder de eerste Tour in de geschiedenis op zijn naam had geschreven.
Maar in de maanden die volgden waren de organisatoren er achter gekomen, dat Garin, alsmede de nummers twee, drie en vier van het klassement delen van het parcours per trein hadden afgelegd. En dat mag natuurlijk niet. Lang voor de chemische en de mechanische doping bestond er dus al logistieke doping.
Zo werd de nummer vijf, de uit Desvres in Normandië afkomstige Henri Cornet plots winnaar. Een beetje een Pereiro-overwinning, want het is een papieren beslissing geweest. En zoals de zege van Oscar Pereiro Sio in 2006 niet onomstreden was, zo is ook de overwinning van Henri niet van verdenkingen ontbloot.
Want als de vier eerste in het klassement, plus nog acht andere deelnemers, vrijwel ongezien de trein konden pakken, dan mag je toch ook een klein beetje wantrouwen koesteren jegens de rest van het deelnemersveld.
En wie nu denkt, zo kan ik ook de Tour de France winnen, even wat feiten. De Tour van 1904 was 2542 kilometer lang, verdeeld over zes etappes. De langste rit was 467 kilometer en de kortste 374. Ga er maar aan staan.
Cornet won een van de zes ritten, zij het ook op papier, omdat de nummer één van die dag - Hyppolite Aucouturier - een van de vier renners was die later werden gedeklasseerd en langdurig geschorst.
Dat het zwaar was, bewijst het feit dat er 88 renners dat jaar in de Tour zijn gestart en er slechts vijftien in het eindklassement voorkomen.
Henri Cornet was in de rest van zijn loopbaan een sterke renner, maar al vroeg openbaarde zich een hartkwaal die hem dwong om veel te jong te stoppen en waaraan hij op 57-jarige leeftijd is bezweken.
Maar hij is en blijft de jongste winnaar. Tenzij ze de Tour, om Froome te pesten, volgend jaar zo makkelijk maken dat ook Thomas Mollema, de zoon van Bauke en Jane kan winnen. Hij heeft nu al de bolletjestrui.

04-08-2016