Henny TOP

Geboortedatum: 23 augustus 1956
Geboorteland: Nederland

Ze was eigenlijk een soort tussenpaus in het Nederlandse vrouwenwielrennen. Eind jaren zeventig eindigde het rijk van Keetie Hage, de Zeeuwse die zo verschrikkelijk heeft gedomineerd en ook zo veel heeft gewonnen.
Tien jaar later begon de glansrijke carrière van Leontien van Moorsel. Daar tussenin zat de wielerloopbaan van Henny Top. Een voormalige schaatsster die als wielrenster heel succesvol was.
Nadat ze in 1979 voor het eerst van zich deed spreken door tweede te worden in de nationale titelstrijd achter oud-wereldkampioene Tineke Fopma, was Henny Top drie jaar achtereen de beste van ons land.
Uiterst ontevreden over haar schaatsprestaties in de voorbije wintermaanden was ze 1980 aan het wielerseizoen begonnen. Ze ging steeds beter rijden en bij het NK in Geulle was ze in topvorm.
Ze won haar eerste titel, al had ze veel aan de onervarenheid van de Utrechtse Leontien van der Lienden te danken. Die bleef in de finale kilometers maar gaan, smeet met haar krachten en hengste met Top en Mary Barendregt in haar wiel de Slingerberg op.
Henny hoefde alleen maar te volgen en klopte Van der Lienden makkelijk in de sprint. Die prestatie herhaalde ze met overmacht in de twee jaar daarop en ze werd ook nog een keer nationaal kampioene op de baan in het achtervolgen.
Henny Top was ook actief in de Tour Féminin, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Daarin won ze etappes. Ze won nog veel meer, omdat ze het schaatsen het schaatsen had gelaten en alles op haar wielercarrière gezet. Kortom Henny Top was in die jaren een topper.
Er is verder niet veel over de roodharige Gelderse bekend. Na haar carrière werd ze bondscoach van de Amerikaanse damesploeg, maar ze is allang terug in Nederland.
Ik heb haar een aantal jaren eens gesproken bij het jaarlijkse wielergala in Den Bosch, waar ze me vertelde dat ze mijn eerdere stukjes over haar op de slogblog gelezen had en er blij mee was.
Als ze de slogblog nog steeds volgt, dan wil ik haar bij deze feliciteren met haar zestigste verjaardag.

23-08-2016