Henk PETERS

Geboortedatum: 22 december 1941
Geboorteland: Nederland

De familie Peters uit Haarlem was een echte wielerfamilie. Gerard (Gé), Piet en Tonny waren drie broers, die alle drie intensief de racefiets hebben bereden. Gé was de oudste en de beste.
Henk Peters, die vandaag die vandaag bij leven en welzijn 75 jaar wordt, was een zoon van een neef van de drie broers. Hij was in de jaren zestig drie jaar beroepsrenner bij de Caballero-ploeg.
Het sigarettenmerk leidde een wat sober bestaan in de periferie van de rokersmarkt tot de geniale reclameman Maurits Aronson bedacht dat het pakje te goedkoop was.
Hij adviseerde de directie van de Laurens sigarettenfabriek de prijs op te trekken tot het peil van de grote concurrenten Lexington en Roxy en in plaats van twintig 25 sigaretten in een pakje te stoppen.
Het werd een groot succes en binnen korte tijd was Caballero marktleider in Nederland. En met al dat binnenkomende geld stapte de fabrikant van het tabaksbruine pakje de wielersport in om wat armlastige profjes te helpen.
Een herenkapper uit Santpoort werd manager en Gé Peters, uitbater van een strandtent te Bloemendaal en een bruin café te Haarlem, werd ploegleider, voorzover hij daar tijd voor had.
Pas aan het eind van de jaren zestig werd het serieus en in 1970 deed er een Caballero-ploeg mee aan de Tour de France. Toen was Henkie echter al gestopt, want die reed voornamelijk criteriums.
Voor zover ik kan nagaan heeft hij als prof nooit een koers gewonnen, maar hij was een attractieve, aanvalslustige renner die er van oom Gé altijd meer voor moest doen dan zijn ploeggenoten.
Ik had hem een paar jaar geleden eens aan de telefoon en hij vertelde me dat hij al tijdens zijn wielercarrière in Zeeland was gaan wonen en dat hij in België zijn fortuin heeft gemaakt.
Niet als wielrenner, maar als glazenwasser die op enig moment zijn wagen met ladders aan zijn personeel overdroeg en er als slim zakenman een mooi florerend schoonmaakbedrijf van maakte met honderden werknemers.
Hij was voornamelijk actief in Antwerpen en omgeving en daar woont hij nu ook. Maar zijn jaren in Zeeland hoorde ik er nog wel van af, omdat in iedere zin wel het Zeeuwse stopwoordje ‘ée’ doorklonk.

22-12-2016