Henk MUTSAARS

Geboortedatum: 15 augustus 1953
Geboorteland: Nederland

Henk Mutsaars was in de jaren zeventig een heel goede amateurrenner, die onder meer twee maal de Ronde van Drenthe won en één maal de Ronde van Noord-Holland.
Die laatste ronde had hij twee keer kunnen winnen als een dienstdoende agent zijn plicht had gedaan en Henk in de finale de juiste weg had gewezen.
Maar toen hij met Joop Ribbers de kruising naderde bleef de agent met de armen over elkaar staan. Als een rechtop slapende diender, die het wellicht zijn baas betaald wilde zetten dat hij die dag niet bij de verjaardag van zijn vrouw kon zijn.
In plaats van de bocht te nemen ging Henk dus rechtdoor. De twee zagen hun fout snel in. Ze keerden om en reden terug naar het kruispunt waar ze alsnog de juiste weg namen. Maar het was te laat.
Twee andere renners waren al gepasseerd en werden een en twee. Ribbers werd nog derde, maar Mutsaars werd nog door drie andere renners gepasseerd. Uit woede had hij niet meer meegesprint.
Een jaar later werd hij tweede achter zijn ploeggenoot Bart van Est, maar in 1978 was het raak en won hij met zes seconden voorsprong op Frits Schür, alsnog de Ronde van Noord-Holland.
Als amateur won Henk Mutsaars verder enkele etappes in Olympia's Tour. In 1980 werd hij beroepsrenner, maar hij slaagde er niet in bij een grote ploeg aan de slag te komen en zo verzandde zijn carrière in kleine ploegjes.
Daarmee kon hij niet aan grote wedstrijden meedoen en werd het rijden van criteriums zijn hoogste doel. Met een overwinning in de Ronde van Kruiningen nam de Schijndelaar in 1983 afscheid.
Zijn zoon Ronald trad in zijn voetsporen, maar ook hij slaagde er niet in van zijn profcarrière een succes te maken. Bij leven en welzijn viert Henk Mutsaars vandaag zijn 64ste verjaardag. Misschien is er iemand die weet hoe het met hem gaat.

15-08-2017