Henk HIDDINGA

Geboortedatum: 12 april 1942
Geboorteland: Nederland

Friesland is een land van schaatsers en niet van wielrenners. Natuurlijk is er ooit het fenomeen Tiemen Groen geweest en ook de prestaties van Henk Hoekstra uit Ureterp zijn niet vergeten. Net zo min als die van zijn naamgenoot Piet Hoekstra.
In de jaren tachtig leek Fryslân als wielerprovincie ineens door te breken, toen er ineens vier Friezen opvallend in het Nederlandse profpeloton reden. Wiebren Veentra, Eddy Schurer, Gerrit de Vries en Johannes Draaijer timmerden ineens aan de weg. In het huidige peloton rijdt nog Pieter Weening en niet te vergeten Laurens ten Dam, ook een geboren Fries.
Van Henk Hiddinga hebben buiten Friesland weinigen gehoord en toch was deze uit Stiens afkomstige coureur een absolute veelwinnaar. Om de een of andere reden is hij echter vergeten.
Ik kende zijn naam natuurlijk wel, maar meer ook niet. Ik heb hem ook lang aan Haarlem gelinkt omdat die stad in het boek ‘100 jaar wegrenners’ van Wim van Eyle als zijn geboorteplaats staat vermeld.
In zijn vijf jaar durende profloopbaan (1966-1970) heeft hij uitsluitend voor Franse ploegen gereden en niet de minste. Mercier en Peugeot waren in die jaren topploegen met namen als Poulidor, Zoetemelk, Thevenet en zelfs Merckx.
Als prof behaalde Hiddinga in Frankrijk acht overwinningen. Hij reed ook een keer de Ronde van Spanje, waarin hij 43ste werd. In de dertiende etappe die met een afdaling eindigde moest hij op weg naar de streep alleen Rini Wagtmans voor laten gaan.
Een goede renner dus, maar waarom zo onbekend? Friese wielerhebbers zullen roepen: “in de rest van Nederland, ja, maar in Friesland niet.”
Hij was daar in de jaren zestig behoorlijk populair, want als flyer won hij bij de amateurs, hoofdzakelijk in de noordelijke provincies 86 koersen.
Een voormalige dorpsgenoot, de naar Frankrijk geëmigreerde oud-renner Bernard Hoekstra, adviseerde hem om zijn geluk als coureur in Frankrijk te zoeken.
Vanwege het geld, want een gewonnen amateurcriterium in Nederland leverde in die tijd nauwelijks harde munten op, maar prijzen in natura, terwijl dat in Frankrijk toch al gauw iets van tweeduizend frank opleverde.
Hij verhuisde en ging in Gouvieux wonen, een dorp in de buurt van de Noord-Franse stad Compiègne. Hij vond er werk als bouwvakker met voldoende tijd om in het glooiende landschap van Picardië te trainen.
Hij reed ieder weekend prijs en kreeg een plaats in de amateurploeg van Peugeot. Na een jaar stroomde hij door naar de profploeg.
Wat er daarna van Henk Hiddinga is geworden, is niet bekend. Hij woont waarschijnlijk nog steeds in Frankrijk, maar wat hij daar doet en hoe het met hem gaat heb ik nergens kunnen vinden.
Het laatste dat ik van hem heb kunnen vinden, was zijn adres in 1970. Toen woonde hij op een camping in Biot aan de Rivièra. In een ander bericht uit die tijd lees ik dat hij daar werkte als beveiligingsbeambte.
Bij leven en welzijn wordt Henk Hiddinga vandaag 74 jaar en als iemand meer van deze vergeten Frans/Friese Nederlander weet, dan hou ik me aanbevolen.

12-04-2016