Henk BENJAMINS

Geboortedatum: 16 september 1945
Geboorteland: Nederland

Henk Benjamins was een heel goede amateur die in 1969 het regelmatigheidsklassement won dat het blad Wielersport elk jaar organiseerde. In de Tour de l’Avenir van dat jaar kon hij redelijk meekomen en hij eindigde op een 36ste plaats.
Op basis van die prestaties kreeg hij in 1970 een profcontract aangeboden bij de Caballero-ploeg van Gé Peters. Hij mocht gelijk mee naar de Tour de France. De Drent was een sterke, fanatieke doordouwer die niet van opgeven wilde weten.
Maar in de 19e etappe kreeg hij last van maagklachten en hij verloor als anti-klimmer in de beklimming van de Tourmalet zelfs het contact met de groep renners die ver achter de favoriete klassementsrenners op tijd binnen hoopte te komen.
Eenzaam vocht hij tegen de tijdslimiet vlak voor de bezemwagen uit. Ondanks zijn gezwoeg kwam hij twintig minuten te laat binnen en kon hij huiswaarts keren. Zijn eerste profjaar was het laatste van de Caballero-ploeg en Henk kon op zoek naar een andere werkgever.
Met enkele andere Caballero’s kreeg hij een contractje bij Goudsmit-Hoff van de vermaarde, maar ook omstreden ploegleider Kees Pellenaars. In het shirt van die behangfabrikant mocht hij direct aan zijn tweede Tour beginnen.
In een interview in Wielerexpress 2005 kijkt hij met gemengde gevoelens op die ervaring terug. Veel goeds heeft hij over zijn ploegleider van toen niet te melden en het verhaal van de etenszak met keien is het waard in het kort naverteld te worden.
Het was op een dag in de Tour van 1971 bloedheet en Benjamins snakte naar drinken. Maar Pellenaars beet hem vanuit de ploegleidersauto toe: “Eerst koersen en dan drinken”. Dan maar gewacht op de ravitaillering, dacht Henk.
Vrijwel uitgedroogd greep hij de zak uit handen van mekanieker Jo Hulshof. Het ding was zwaar, loodzwaar en Benjamins slingerde het ding om zijn schouders in de hoop er als eerste de bidon met koel, helder water uit te graaien.
Maar de zak bevatte slechts keien en de arme boerenzoon uit Hollandscheveld moest maar zien hoe hij aan eten en drinken kwam. Lang heeft hij daarna niet meer gekoerst, want in 1973 stopte hij er mee.
Hij werd vertegenwoordiger in werkkleding. In 1991 begon hij voor zichzelf met de verkoop en verhuur van werkkleding. Hij vond een gat in de markt, want de handel in gebruikte overalls en stofjassen bleek na reiniging en versteling booming business en Henk Benjamins verdiende er jarenlang een goede boterham mee.
Hij heeft de zaak al lang van de hand gedaan en leeft verder als een tevreden mens die al lang geen keien meer hoeft te vreten. Hij wordt vandaag 73 jaar, een feit waar ik hem van harte mee feliciteer.

16-09-2018