Henk BAARS

Geboortedatum: 3 augustus 1960
Geboorteland: Nederland

In het veldritpeloton werd hij 'de rattenvanger' genoemd, omdat hij bij een bedrijf werkte dat gespecialiseerd was in het bestrijden van ongedierte.
In zijn vrije tijd was hij een verdienstelijk veldrijder. Hij bedreef zijn sport altijd in combinatie met een volledige dagtaak en dan kom je tekort tegen de echte profs.
In 1989 besloot hij een keer alles op alles te zetten en hij nam ontslag. Een beslissing waar hij geen spijt van kreeg, want op het snelle parcours van Getxo werd Henk Baars op zondag 4 februari 1990 verrassend wereldkampioen.
Hij had er op de zaterdag voor de wedstrijd een hard hoofd in. Het regende pijpenstelen in het Spaanse Baskenland. 'Dat wordt morgen niks', dacht hij toen ie op het parcours de zuigende blubber zag.
De volgende dag was het echter stralend weer en de modder was weer harde ondergrond geworden. Vanuit het vertrek ging de Zwitser Pascal Richard in de aanval, maar de anderen reageerden direct.
Door die snelle opening raakte Henk Baars even achterop, maar hij kon de schade snel herstellen. Hij ging steeds makkelijker rijden en hij voelde machtige benen.
Kort voor het einde kwam de kleine geblokte Brabander op kop met alle favorieten in zijn wiel. Hij hield het tempo zo hoog mogelijk om demarrages te voorkomen.
In de laatste omloop maakte de in tweede positie liggende Tsjech Simunek plotseling een stuurfout, waardoor de anderen vol in de remmen moesten. Baars had een aardig gaatje en onbedreigd ging hij even later juichend over de finish.
Hij kon de eerste minuten nauwelijks bevatten dat hij wereldkampioen was.
Hij heeft zijn wereldtitel sportief niet kunnen bevestigen, want het jaar daarna ging het een stuk minder. Hij had het veel drukker dan hij gewend was en hij werd als het ware geleefd.
Van een uitgebalanceerde combinatie van trainen en rusten kwam niets terecht en dat beïnvloedde uiteraard de prestaties. Ook in de koers ondervond hij de last van de regenboogtrui.
Iedereen wil de wereldkampioen verslaan en daarom was zijn achterwiel het baken waar iedereen zich op richtte.
De financiële waarde van een wereldtitel viel echter alleszins mee. Niet alleen ging zijn startgeld beduidend omhoog, maar er kwamen ook allerlei andere leuk betaalde activiteiten op hem af.
Overal gingen de deuren voor hem open en hij vond een bedrijf in bouwmachines dat hem een aantrekkelijk contract aanbood voor vijf seizoenen. 'Dat is voor een veldrijder levenslang', dacht Henk en hij tekende direct.
In het vervolg van zijn carrière reed hij nog regelmatig prijs en in 1993 werd hij kampioen van Nederland.
Een jaar later begon Henk samen met zijn vrouw Sjan met het bouwen en verkopen van racefietsen vanuit zijn huis in Diessen.
Nadat hij in 1995 definitief met wielrennen was gestopt bouwde hij de zaak verder uit tot een echte racespeciaalzaak met alles wat daar aan accessoires en kleding bijhoort.
Het bedrijf is nu gevestigd in een mooi pand aan de doorgaande weg tussen Tilburg en Hilvarenbeek.
'Henk Baars' staat er op de gevel, opdat wij niet vergeten.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

03-08-2016