Hein GELISSEN

Geboortedatum: 14 december 1928
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 17.06.2014

Tot die zo oersterke lichting Limburgse renners in de jaren vijftig behoorden ook de gebroeders Gelissen uit Geleen. Hein en Jacques. Van die twee was Hein duidelijk de sterkste want hij behoorde in zijn tijd tot de beste amateurs van ons land.
In 1952 schreef hij de Ronde van Limburg op zijn naam, in die tijd een van de zwaarste amateurklassiekers. Net als zijn streekgenoten trokken de broers regelmatig de grens over om in Duitsland, België en Luxemburg te koersen.
In datzelfde jaar werd hij uitverkoren ons land bij het WK te vertegenwoordigen en met een vijfde plaats kwam hij als beste Nederlander uit Luxemburg terug. Nog datzelfde jaar werd hij onafhankelijke en kon hij ook bij de profs aan de slag.
Aan het eind van het seizoen toen de bladeren al begonnen te vallen mocht hij mee naar de Ronde van Zuid-Italië in een Nederlandse ploeg met Jan Nolten als kopman.
Ook hier eindigde hij als beste Nederlander omdat Nolten de ronde niet uitreed en hij voor eigen kans mocht gaan. Nog zes jaar zou hij als beroepsrenner op kleine succesjes jagen, want een plaats in de Locomotief-ploeg van Kees Pellenaars was hem niet vergund.
Waarschijnlijk omdat hij Limburger was en De Pel een hekel had aan renners uit die provincie. Hij vond ze lui en teveel verwend door de supporters en niemand durfde hem in die dagen tegen te spreken.
Gelissen reed intussen criteriums en in rondritten als de rondes van Nederland en België. Hij werd nog een keer zesde in het Nederlands kampioenschap en 21ste in Luik-Bastenaken-Luik, maar in 1959 vroeg hij geen nieuwe licentie meer aan.
Hij begon een rijwielzaak in de Heirstraat in Beek, de Limburgse plaats waar ook een Toer- en Trimclub is gevestigd die de naam Hein Gelissen draagt.
Een mooie onderscheiding voor een renner die het in zich had veel bekender te worden, dan de faam waarmee hij uiteindelijk de geschiedenis is ingegaan. Hein Gelissen overleed op 17 juni 2014. Hij werd 85 jaar.

14-12-2017