Harry MATER

Geboortedatum: 16 juni 1941
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13-01-2017

Vanmorgen bereikte mij het droevige bericht dat Harry Mater is overleden. Nadat hij anderhalve week geleden als zijnde uitbehandeld was opgegeven, heeft hij vanmorgen om half acht de laatste adem uitgeblazen.
Harry was lang geleden wielrenner, maar dat mocht volgens hem geen naam hebben. Maar wat hij daarna allemaal in de wielersport heeft gedaan heeft van hem een wielericoon gemaakt.
Als eigenaar van een groot schildersbedrijf heeft hij zich op velerlei gebied ingezet voor zijn geliefde sport. Van het begeleiden en sponsoren van renners tot het organiseren van wedstrijden en nog veel meer.
Zijn grootste succes als sponsor behaalde hij met Martin Venix, de stayer die achter Nop Koch twee maal de wereldtitel behaalde. Op de helm van Martin prijkte de naam van Harry’s bedrijf.
Als organisator denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de RAI Derny Race in Amsterdam, die hij tien jaar lang heeft georganiseerd. Hij slaagde er elk jaar weer in een geweldig deelnemersveld te contracteren met de grootste namen.
Ook de vaak noodlijdende baansport ging hem aan het hart. Hij was bestuurslid van een internationale organisatie voor het bevorderen van de baansport en toen er een tekort aan derny’s was, liet hij er voor eigen rekening een aantal bouwen.
Toen het grote talent Niki Terpstra in de opbouw van zijn carrière dreigde te verzanden als talentvol baanrenner, maar meer ook niet, zorgde Harry ervoor dat Niki bij Milram kon tekenen, destijds een Duitse ploeg in het ProTour categorie.
Het was voor de Noord-Hollander het begin van een prachtige profcarrière met de zege in Parijs-Roubaix als hoogtepunt.
Zo kan ik over de verdiensten van Harry nog wel even doorgaan. Toen hij dat allemaal een keer had verteld, heb ik hem voorgedragen voor Het Gouden Wiel, de hoogste onderscheiding die de KNWU kent.
In december 2014 werd die hem uitgereikt. Hij was als een kind zo blij met dat kleinood, dat hem zo toekwam. Hoewel ik hem pas in 1996 heb leren kennen, beschouw ik hem als een echte vriend met wie ik mijn liefde voor de wielersport en Ajax deelde.
Ik wens zijn lieve vrouw Ellen, zijn dochter en de andere nabestaanden heel veel sterkte toe bij dit grote verlies.
Harry, rust zacht, je was een goed mens.

13-01-2017