Harry van de KAMP

Geboortedatum: 6 september 1929
Geboorteland: Nederland

Het zal je maar gebeuren. Je bent zeventien jaar en je wil wielrenner worden. Met veel moeite spaar je een racefiets bij elkaar en je meldt je bij een wielervereniging. Bij je eerste wedstrijd krijg je van de organisatie een paar gulden reisvergoeding toegestopt. Je bent dankbaar, want Harry van de Kamp had kosten moeten maken om bij die wedstrijd in Duitsland aan de start te komen.
Wist hij veel dat het een wedstrijd voor beroepsrenners was? Een paar weken later viel er een envelop in de bus van zijn ouderlijk huis. Met de mededeling dat hij door het aannemen van geld tot beroepsrenner was verklaard. Zo ging dat in die tijd.
Zo werd de jonge renner uit Gennep in 1947 de jongste beroepsrenner die Nederland ooit heeft gehad. Jonger dan Wout Wagtmans, jonger dan Evert Dolman en ook jonger dan Jacques Hanegraaf die in latere jaren ook als zodanig te boek stonden.
Onterecht, want tegen de zeventien lentes van Harry kon niemand op. Alleen wist haast niemand van de tegenslag van de Limburger, want in tegenstelling tot de bovengenoemde drie, stonden er bij hem geen journalisten op de stoep.
Harry werd in 1929 geboren in Meppel, maar zijn ouders verhuisden naar Gennep toen hij nog maar een kleuter was. Zijn vader had daar de plaatselijke bioscoop gekocht en in plaats van met een harde Drentse knauw groeide Harry op met een boterzachte 'g'.
In zijn dorp en de regio eromheen woonden niet veel wielrenners. Limburg is weliswaar een wielergekke provincie, maar die wielerbacil waarde voornamelijk in het zuiden rond waar het wemelde van het wielertalent.
Daarom moest Harry alles zelf uitvinden en door schade en schande wijs worden. “Als ik gewoon eerst nieuweling, daarna amateur en tenslotte prof was geworden, dan had ik veel meer gepresteerd. Nu moest ik gelijk koersen rijden tot tweehonderd kilometer”, vertelde hij me een paar jaar geleden.
“Dat is natuurlijk veel te zwaar als je zo jong bent. Ik vloog er ook altijd direct in en als de grote mannen begonnen te rijden dan was ik al uitgepierd. Zo moest ik het vak leren. Ik ben toch een goede prof geworden en ik heb overal in Europa gereden.”
Harry heeft geen erelijst van Gennep tot Tokyo bijeengereden, maar toch bewaart hij mooie herinneringen aan zijn wielertijd. “Ik heb aan de start gestaan met grote mannen als Coppi, Koblet, Kübler, Schotte, Ockers, Van Steenbergen, Schulte, Middelkamp, noem maar op.”
Als broodrenner heeft de Limburger zeven keer de Ronde van Nederland uitgereden en verder alles gedaan om met de fiets geld te verdienen. Op de weg en op de baan. Hij reed zesdaagsen in Duitsland met Harm Smits of Gerrit Spenkelink als maat, beoefende het stayersvak om van de fiets te kunnen leven.
Harry stopte al op z’n 28ste met de wielersport. “Omdat ik zo jong was begonnen was, ben ik toch elf jaar prof geweest. Ik ben toen bij een grote verzekeringsmaatschappij gaan werken, ben daar inspecteur geworden en daar ben ik nu al weer jaren van gepensioneerd.”
Harry van de Kamp wordt vandaag bij leven en welzijn 87 jaar. Ik hoop in goede gezondheid. Als iemand meer over hem weet dan verneem ik dat graag.

06-09-2016