Harm SMITS

Geboortedatum: 30 januari 1923
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13.12.1988

Harm Smits kwam uit een echte Amsterdamse wielerfamilie, met allemaal trouwe leden van de wielervereniging ARC Ulysses. Bij hem thuis kwamen alle wielrenners van Amsterdam over de vloer omdat zijn vader tubes repareerde.
Zo raakte Hampie besmet met de wielerbacil. Hij was een heel goede amateur, die een van de vier musketiers was. Dat was de benaming van vier sterke amateurrenners, die een combientje niet schuwden.
Gerrit Voorting, Piet de Vries, Gerrit van Beek en Harm Smits waren in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog zo sterk dat ze het in de criteriums op een akkoordje gooiden om maar aan geld te komen, want iedereen in die tijd was straatarm.
Zo wonnen ze veel en ze verdeelden steeds de verdiensten, terwijl ze officieel niets met elkaar te maken hadden. Het viertal reed bij voorkeur in België en in Zeeland. Daar werd onder de tafel het meest betaald.
Als prof kon Harm zijn belofte niet waar maken en een topper is hij dan ook niet geworden. Hij reed op de weg en op de baan en zelfs als stayer achter de grote motor. In 1958 bereikte hij in die discipline het podium bij het NK door derde te worden achter Wout Wagtmans en Martin Wierstra.
Hij reed ook elf zesdaagsen en hij was de koppelgenoot van Peter Post toen die in Chicago zijn eerste SIX won. Post won er daarna nog 64, terwijl het voor Smits bij die ene is gebleven.
Al tijdens zijn carrière vestigde hij zich in het Belgische Nijlen, waar hij – meen ik - iets in landbouwmachines is gaan doen. Hij werd ook een bekend dernygangmaker in de zesdaagsen, een ambacht dat later door Joop Zijlaard tot kunst is verheven.Hoewel hij al weer 28 jaar niet meer onder ons is, leeft zijn naam voort in de Harm Smits Beker, een wisseltrofee die nog elk jaar wordt betwist door de jeugdleden van Ulysses die daar elk voorjaar in een tijdrit om strijden.
Harm Smits overleed op 13 december 1988 op 65-jarige leeftijd.

13-12-2016