Hans KNECHT

Geboortedatum: 26 september 1913
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 08.03.1986

Hans Knecht was een in Zürich geboren en overleden Zwitser die tien jaar achtereen wereldkampioen is geweest. Ja,, jullie lezen het goed, want dat heeft zelfs Merckx niet gepresteerd.
Maar de Kannibaal had niet de hulp van Adolf Hitler. In 1938 werd Hans Knecht in Valkenburg, vóór zijn landgenoot Wagner en de Rotterdammer Joop Demmenie, wereldkampioen op de weg bij de amateurs.
Een jaar later ging het toernooi om de wereldtitels maar gedeeltelijk door, omdat na de eerste twee dagen van de baankampioenschappen de Duitse legers Polen binnenvielen en de Tweede Wereldoorlog een feit was.
Bij het WK werd toen op slechts zeven onderdelen om de wereldtitels gestreden met vijf onderdelen op de baan en twee op de weg. Het WK-toernooi van 1939 werd afgelast op het moment dat er nog maar één titelhouder bekend was.
Dat was onze eigen Jan Derksen bij de amateursprinters. Knecht hoefde zijn trui niet te verdedigen en dat hoefde ook niet in de zes jaar die volgden. Internationale wielercontacten waren vrijwel onmogelijk en pas in 1946 werd er weer een wereldtoernooi gehouden.
In Zwitserland, het land dat in de oorlog neutraal was geweest en daarmee een Duitse bezetting wist te ontlopen, was Hans Knecht inmiddels prof geworden en hij profiteerde in de wegwedstrijd voor profs volop van de enorme tweestrijd tussen de Belgische favorieten voor de titel Rik Van Steenbergen en Marcel Kint.
Die gunden elkaar het licht in de ogen niet en Hänsl was de derde hond die het been in de wacht sleepte waar de twee Belgen om streden. Het Zwitserse publiek was uitzinnig van vreugde toen de coureur uit Zürich als wereldkampioen over de streep kwam en nog een jaar in de witte trui met de kleuren van de regenboog mocht rondrijden.
Toen vond de voorzienigheid het welletjes, want (de) Knecht was geen kopman. Hij was een goede renner, maar geen topper. Hij is wel de geschiedenis ingegaan als de langst regerende wereldkampioen ooit. Onze landgenoot Theofiel Middelkamp mocht in 1947 eindelijk het recht om de trui te dragen overnemen..
Knecht deelt overigens met de Belgen Jean Aerts en Eddy Merckx nog een record. Zij zijn de enige renners uit de wielergeschiedenis, die zowel bij de amateurs als bij de profs wereldkampioen zijn geweest. Zij zullen die unieke positie nooit meer met iemand hoeven delen, omdat in 1995 de categorie van amateur of liefhebber, zoals de Belgen zeggen, is afgeschaft.
Hans Knecht overleed op 8 maart 1986. Hij is 78 jaar geworden, waarvan tien als trotse drager van de regenboogtrui.

26-09-2017