Hans DEKKERS

Geboortedatum: 7 augustus 1981
Geboorteland: Nederland

Woedend was hij op 11 oktober 2002 na afloop van het WK voor espoirs in het Belgische Zolder. De net 21 jaar geworden Hans Dekkers uit Eindhoven was een van de grote kanshebbers voor de wereldtitel.
Het parcours was op het lijf van de sprinters geschreven, maar in het sprintgewoel ontstond een valpartij en zeker tien snelle mannen kwakten op het asfalt. De Italiaan Chicchi en Dekkers wisten alles te ontwijken.
De twee gingen voor de zege en de Italiaan drukte zijn voorwiel iets eerder over de streep dan de renner uit Eindhoven. Dekkers was gelukkig met die fraaie tweede plaats en stond op het erepodium te glunderen.
Hij hapte op verzoek van de fotografen lachend in zijn zilveren plak, maar smeet die drie kwartier later welgemikt naar het hoofd van Martin Bruin, de Nederlandse voorzitter van de jury. Die had met zijn mede-juryleden het besluit genomen Dekkers te diskwalificeren.
Dekkers zou na bestudering de veroorzaker van die valpartij zijn geweest en hij kon zijn medaille inleveren. Ik herinner me dat de beelden destijds enkele malen zijn herhaald en ik de beslissing op zijn minst discutabel vond. Wat dat betreft is Bruin wel vaker in de fout gegaan.
Hans Dekkers, geen familie van de gelijknamige coureur uit de jaren vijftig die twee jaar deel uitmaakte van de legendarische Tourploeg van Kees Pellenaars en in 1952 een etappe won, werd in 2004 opgenomen in het profteam van Rabobank.
Hij had in de continentalploeg van de bank meermalen laten zien een zeer rappe klant te zijn. Geen supersprinter van het niveau Van Poppel, maar wel een hele snelle die met wat meer ervaring een rittenkaper zou kunnen worden.
Dekkers stuitte echter op karakterproblemen. Hij kon de druk van het hoogste niveau mentaal niet aan en keerde op eigen verzoek na een jaar terug naar het continentalteam. Om in 2006 te verkassen naar de Franse ploeg Agritubel.
Hij won voor die ploeg een rit in de Tour de l’Avenir en een jaar later een etappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen. In 2008 troefde hij Tom Boonen af in de sprint van de traditionele Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen.
Hans Dekkers is daarna langzaam van de radar verdwenen, maar toen ik hem op internet ging zoeken, bemerkte ik tot mijn verbazing dat hij nog steeds fietst. Weliswaar op nationaal (Belgisch) niveau bij Cycling Team Arrow en hij is daar de bekendste naam in een kleine ploeg.
Hans Dekkers wint met zijn rappe benen nog regelmatig koersjes en ik denk dat hij nog zoveel van het fietsen houdt dat hij het niet kan laten. Hij zal die beslissing toch binnen afzienbare tijd moeten nemen, want hij viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

07-08-2017