Hans DAAMS

Geboortedatum: 19 januari 1962
Geboorteland: Nederland

Hans Daams is een van de renners wiens carrière voortijdig werd beëindigd door het fenomeen hartritmestoornissen. Tot die categorie behoren ook klasbakken als Rini Wagtmans en Danny Nelissen.
Er zijn er ook die die waarschuwing niet kregen en nu niet meer onder ons zijn, zoals in de jaren tachtig Conny Meijer en Bert Oosterbosch. Er zijn toen te veel (oud)wielrenners en wielrensters te jong om het leven gekomen door een hartstilstand.
Je hoort er de laatste tijd gelukkig niet veel meer van, maar destijds verbaasde ik me bij ieder doodsbericht over het feit dat iedereen zich ontzettend druk maakte over doping, terwijl hartstilstanden worden geaccepteerd. Alsof het iets was dat erbij hoorde, zoals valpartijen.
Waren die gevallen niet te voorkomen geweest door een diepgaand hartonderzoek bij het begin van een carrière? Ik las eens over een volleyballster die na zo’n sterfgeval vrijwillig een hartonderzoek had laten doen.
Er werd bij haar een kleine hartafwijking vastgesteld die door een operatie verholpen is. Van een potentiële hartstilstanddode is ze nu weer een gezonde sportvrouw. Het kreeg niet veel aandacht.
Dit terwijl er sindsdien hele kranten zijn volgeschreven en sportprogramma’s op radio en tv zijn volgeluld over doping, terwijl het aantal atleten die daardoor zijn overleden veel minder is.
Gelukkig zijn Rini Wagtmans, Danny Nelissen en ook Hans Daams tijdig gewaarschuwd. Hans kan terugkijken op een korte maar mooie carrière als beroepsrenner en hij is nu eigenaar van een bloeiende racefietsspeciaalzaak.
Hij viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

19-01-2017