Hans (Hennes) JUNKERMANN

Geboortedatum: 6 mei 1934
Geboorteland: Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog stelde het Duitse wielrennen aanvankelijk niet veel meer voor. Het land had enkele jaren andere dingen aan het hoofd dan topsport. Maar in 1952 werd plotseling een volslagen onbekende Duitser wereldkampioen.
Die renner heette Heinz Müller en de derde plaats was voor Ludwig Hörmann, ook al een Duitser. In die tijd reed ook ene Hans Preiskeit verdienstelijk, maar een echte grote wielernatie werd Duitsland er niet van.
Aan het eind van de jaren vijftig verschenen er wel Duitse renners aan het wielerfirmament met kans op het vedettendom. De drie belangrijkste waren Rolf Wolfshohl, Rudi Altig en Hans Junkermann.
Zij werden net als de beste Nederlandse renners gecontracteerd door Franse ploegen die in die tijd het beeld bepaalden. Het aardige is dat die Duitse coureurs erg veelzijdig waren.
Wolfshohl was een sterk wegrenner die in 1965 de Vuelta won, maar ook drie keer wereldkampioen veldrijden was. Altig was behalve een groot wegrenner, ook een fantastische achtervolger en een zesdaagsencoureur van formaat.
Hans of Hennes Junkermann was in die drie wielerdisciplines vrijwel hun evenknie. Hij was drie keer wegkampioen van zijn land, won twee keer de Ronde van Zwitserland, won klassiekers, eindigde vier maal bij de eerste tien in de Tour de France en won nog tal van wegwedstrijden.
Ook op de piste was de renner uit Nordrhein-Westfalen een hele piet. Hij was vele malen kampioen van Duitsland ploegkoers en een keer Europees kampioen in die discipline. Hij was verder een keer nationaal kampioen achtervolging en hij reed ook niet onverdienstelijk achter de grote motor.
En ieder winterseizoen reed hij een aantal zesdaagsen en hij won er in totaal negen, waarvan vier met Altig. Ondanks alle grote Duitse renners die na hem zijn gekomen en die voor het grootste deel uit de voormalige DDR kwamen, handhaaft Hennes Junkermann zich met gemak bij de beste tien Duitse renners aller tijden.
Na zijn carrière hield hij zich hoofdzakelijk bezig met het begeleiden van jong talent. Twee namen die het heel ver brachten (ook in de zesdaagsen) hebben de fijne kneepjes van Junkermann geleerd. Vraag dat maar eens aan Rolf Aldag en Erik Zabel.
Hans Junkermann viert vandaag bij leven en welzijn zijn 84ste verjaardag.

06-05-2018