Gustave GARRIGOU

Geboortedatum: 24 september 1884
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 28.01.1963

De verhalen uit de oertijd van de wielersport zijn vaak kostelijk om te lezen, omdat je ze absoluut niet meer kunt plaatsen in de tegenwoordige tijd.
Zoals het verhaal van de vergiftiging van Paul Duboc in de Tour de France van 1911. Die werd gewonnen door Gustave Garrigou, die vandaag 122 jaar geleden werd geboren.
Hij was een van de beste renners van zijn tijd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat van de 117 Touretappes die hij heeft gereden hij 96 keer bij de eerste tien eindigde, waarvan acht keer als winnaar.
Hij was al twee keer tweede, een keer derde en een keer vierde geweest toen hij in 1911 de schepping van Henri Desgrange won. Klein maar taai als leer en bereid alle beproevingen, die organisator Henri Desgrange kon bedenken, het hoofd te bieden.
Hoewel de renners in die tijd wel wat gewend waren, werd Desgrange gezien als een sadistische beul die er van leek te genieten om de renners de meeste barre ontberingen voor te schotelen.
Zoals in 1911 toen de Tour 5344 kilometer lang was, verdeeld over vijftien etappes. Een gemiddelde van 356 kilometer per etappe. De drie favorieten waren François Faber, Octave Lapize, die beide al een keer de Tour hadden gewonnen, en Gustave Garrigou.
Ze waren nog ploeggenoten ook in de sterke Alcyon-ploeg. De drie zouden de buit wel onderling verdelen, was de algemene gedachte. Maar plots was daar Paul Duboc van concurrent La Française die in de Pyreneeën zomaar twee helszware etappes won.
In de beklimming van de Aubisque kreeg Duboc een fles toegestopt waaruit hij gulzig een paar flinke slokken nam. Even verderop viel hij van zijn fiets en braakte het vocht uit dat rattengif bleek te bevatten.
Duboc kwam, na bijna een uur brakend langs de kant van de weg te hebben gelegen, nog wel op de fiets, maar zijn achterstand op de nieuwe leider Garrigou was zo groot geworden dat die niet meer in te halen was. Hij knapte wel op maar de Tour was verloren.
Ondanks het waterdichte alibi waarmee Garrigou zijn onschuld kon aantonen, was het voor de supporters van Duboc duidelijk: dit had Garrigou op zijn geweten. Ze zouden hem in Rouen, de woonplaats van de vergiftigde, wel even een lesje leren.
De stemming in de stad van Jeanne d’Arc was grimmig toen de karavaan in de twaalfde etappe Rouen doorkruiste. Overal hingen affiches met de tekst: ‘Burgers van Rouen, als ik niet vergiftigd was geweest, was ik nu de leider. Jullie weten wat jullie te doen staat. Paul Duboc.’
Hoewel hij er zijn hele krant sensationeel mee had kunnen vullen nam Desgrange geen enkel risico met Garrigou. Hij liet de leider van het klassement onherkenbaar maken met een donkere bril, andere kleding en een overgeschilderde fiets. De snor hoefde er niet af want die hadden bijna alle renners.
Zo won Garrigou de Tour en Duboc werd tweede. Het is een van de mooiste verhalen uit de prehistorie van de Tour de France.
Gustave Garrigou was 68 jaar toen hij op 28 januari 1963 de laatste adem uitblies.

24-09-2016