Gustav-Adolf SCHUR

Geboortedatum: 23 februari 1931
Geboorteland: Duitsland

Gustav-Adolf (roepnaam Täve) Schur was een van de populairste wielrenners uit de DDR. Hij was ook de eerste Oost-Duitse wielrenner die internationaal succes boekte door twee keer op rij het WK op de weg voor amateurs te winnen.
Dat was in 1958 en ’59 en in dat laatste jaar versloeg hij op het autocircuit van Zandvoort zijn medevluchter Bas Maliepaard, die hij al het werk had laten opknappen. Schur was toen al 27 resp. 28 jaar en zijn tegenstanders uit het westen waren toen jongens van rond de twintig. Hij was lichamelijk volgroeid, had een enorme ervaring en hoefde zich over geld en materiaal geen zorgen te maken.
Hij was een staatsamateur en dat betekende in zijn geval dat hij zogenaamd een baan had als sportinstructeur in het leger, maar alle vrijheid en privileges had om te trainen zo lang hij wilde en wanneer hij wilde. Hij was dus eigenlijk gewoon een professionele wielrenner.
Maar met een amateurlicentie zodat zijn landgenoten en de staatsamateurs uit de Sowjet Unie en de andere Oostbloklanden door de UCI niet als beroepsrenners maar als amateurs werden beschouwd.
Ze konden niet deelnemen aan de Tour de France en andere grote profwedstrijden en er waren dus twee gescheiden wielerwerelden in Europa. De West-Europese en de Oost-Europese. Wij hadden de Tour, de Giro, de Vuelta en de beroemde klassiekers en zij hadden Warschau-Berlijn-Praag, ofwel de Vredeskoers, de Tour de France van het Oostblok.
West-Europeanen mochten daar wel aan meedoen, maar zij niet aan de Tour de France en andere West-Europese profwedstrijden. In West-Europa waren ze wel welkom, maar ze mochten niet van hun politieke leiders, die bang waren dat hun sporters direct de benen zouden nemen en in de Westerse landen politiek asiel aanvragen.
En zo zal de vraag altijd onbeantwoord blijven wat een Schur en zijn tijdgenoot Eckstein en later een Soukoroutchenkov in de grote wedstrijden zouden hebben klaargemaakt. Toen in 1989 de Wende kwam, was Schur allang gestopt en Souko was een veteraan.
Er zijn vele toppers uit het Oostblok gekomen, ze hebben klassiekers gewonnen en zich meer dan onderscheiden, maar een coureur als Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain of Armstrong heeft zich tot nu toe niet aangediend.
Schur is in het oostelijk deel van Duitsland nog niet vergeten en ook nog altijd populair. Hij maakte zich jarenlang op allerlei gebied verdienstelijk en hij zat jaren in de politiek. Eerst tussen het klapvee van het Oost-Duitse parlement en van 1998 tot 2002 zat hij in de Bondsdag van het weer verenigde Duitsland.
Hij maakte moeiteloos de switch naar de democratie maar stak niet onder stoelen en banken nog steeds een overtuigd communist te zijn, ook al vernemen we al jaren niets meer van hem. Als alles goed met hem gaat dan wordt Gustav-Adolf Schur vandaag 87 jaar.

23-02-2018